Образование

Ученици и студенти от Велико Търново се включиха в инициативата „Световно кафене „Бялата книга – петте сценария“

Световно кафене „Бялата книга – петте сценария“ е поредната дейност на младите посланици на Европейския парламент от Велико Търново – учениците от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“. В инициативата се включиха студенти от специалност „Туризъм“ и „Политология“ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Световното кафене посрещна своите специални гости – проф. д-р Ингрид Шикова, основател и преподавател в катедра „Европеистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, както и представителите на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” – ас. Олга Манчева-Али и доц. д-р Теодора Калейнска, която е и ръководител на  Европейския център „Европа директно”-Велико Търново.

Темата за евроскептицизма и има ли бъдеще Европейският съюз обсъждаха по време на срещата младите хора, заедно със своите преподаватели и учители. След инициативата, те категорично заявиха: „Ще я има Европа – безспорно. Ще го има ЕС – безспорно. Защото ни има нас. ЕС ще го има, защото имаме свободата да избираме. Ние ще напишем шести сценарий – нашият, защото ще е на нашето бъдеще, бъдещето на родителите ни и на нашите деца”.