Образование

Ученик на Гимназията по туризъм със сертификат от НАСА

Здравко Костадинов  от Гимназията по туризъм се класира на второ място в състезанието на НАСА „Учен за един ден“. Той е отличен за есето си, посветено на спътника на Уран – Ариел. Здравко е ученик от XIа клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“. „Във възрастовата си група  е единственият представител от Великотърновска област. Използвал е всички знания, които получава в училището си  – и по физика, и по химия, и по биология, и по български език и литература, дори и по професионална подготовка, защото есето му е като екскурзоводска беседа“, каза учителката, мотивирала го да участва в конкурса – инж. Славка Проданова

„.…Настанете се удобно, „излитаме“ към Ариел. Тя ни чака. Не се усмихвайте снизходително, това не е Ариел на Андерсън, нито Ариел на Уолт Дисни. Това е една от трите луни на Уран. И другите две, Оберон и Титания, са интересни, ще ги видим отдалеч. Защо съм избрал Ариел? Защото, макар и еднакви по състав на тялото /вода, лед и камък/, Ариел изглежда по-безопасна….“.

Здравко е част от екипа „Посланик на Земята“, който спечели финансиране от състезанието „Млад благотворител“, участва и в проекти на Информационен център Европа директно, Велико Търново и е с отличен успех.

От 2015-2016 година състезанието на НАСА „Учен за един ден” предизвиква учениците да мислят като учени от НАСА. Български ученици се включват в надпреварата през 2018-2019 благодарение на Флаг за обучение и технологии /EDUTECHFLAG/, организатор за България.

Задачата за тази година бе да се проучат изображения на истински космически кораб – Луните на Уран – Ариел, Оберон и Титания. Участниците трябваше да изберат ​местоназначението, което смятат, че ще бъде най-доброто място да се върнат с друг космически кораб. Изискваше се изборът да бъде представен в есе от не повече от 300 думи.

Учениците от трите възрастови групи, V-VI, VII-VII, IX-XII клас са изпратили 59 творби до крайния срок – 12 февруари. Класирането бе обявена в последния ден на март.

Есетата са оценявани от доц. д-р Деница Борисова, Институт за космически изследвания при БАН; ас. Стоил Иванов, СУ „Св. Кл. Охридски“, Факултет Физика; Йордан Ходжев,  педагог по програма Space Camp за обучители на НАСА.