Денят Образование

Участниците в Международния семинар по български език гостуваха във Враца

Участниците в 42. Международен летен семинар по български език и култура посетиха град Враца. Посещението е част от културната програма на семинара, чрез която всяка година ръководството запознава участниците с различна област на красивата ни страна.

Групата от над 100 чужденци от 36 държави от 4 континента бе посрещната в Регионалния исторически музей във Враца от заместник-кмета Петя Долапчиева, която приветства участниците в семинара и връчи на ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов поздравителен адрес от името на кмета на града г-н Калин Каменов.

„Изключително много се радвам, че извън пределите на нашата родина има хора, които ценят благозвучието на българския език. Днешният ден е прекрасен повод да ви благодаря за това, че с изучаването му популяризирате родното ни слово и страната ни пред света. Вие, в качеството си на посланици на науката, сте повод за гордост и радост за всички нас“, се казва в поздравителния адрес от кмета на Община Враца.

„За мен Враца е специално място. Това е едно от местата, от които започва България. Когато ние, българите, обясняваме какво е за нас България, започваме с две имена – на Христо Ботев и на Васил Левски. Тук е много красиво, има много история и забележителности, затова и исках да видите този край. Той пази много от миналото на България, Балканите и Европа. Специално искам да благодаря на кмета на Община Враца г-н Калин Каменов и на неговия екип, на цялото общинско ръководство за съдействието и за гостоприемството в този прекрасен край на нашата родина. Надявам се, че ще ви хареса“, каза пред участниците в семинара проф. Хр. Бонджолов.

В рамките на визитата си семинаристите посетиха Регионалния исторически музей, където се запознаха с историята на града и разгледаха Рогозенското съкровище. Обиколката на града на Ботев завърши с разглеждането на пещерата Леденика, намираща се на територията на природния парк Врачански Балкан.