Община

Удостоиха учители с призове по повод 1 ноември

94-ма учители са новопостъпилите в област Велико Търново през настоящата учебна година. 76 от тях са в училище, а 18 – в детски градини и специални образователни центрове. Всички те днес, по повод 1 ноември – Деня на народните будители, на специално тържество в ритуалната зала на Община Велико Търново получиха грамоти и книгата „Величието на Асеневци” на проф. Пламен Павлов, преподавател във ВТУ.

Бяха връчени и специални призове – грамоти на „Най-младия учител” в училище в Средно село на Федра Идризова на 19 години и „Най-млад учител” в детска градина – Красимира Вълчева в Първомайци. Учителят, който „Най-дълго пропътува до работното си място” е Станислава Стефанова – от Иванча до Камен, Едуард Кендерян от ОУ „Бачо Киро” получи грамота за преподаване на „Най-много ученици”, по „Най-много предмети” – осем преподава Лиза Неждетова от училище в Павликени, а за смелостта да назначава учители без педагогически стаж, специалния приз получи директорка на училище в Лясковец – Диана Петкова.

 

Жестът към педагозите бе организиран от Община Велико Търново, Сдружението на младите учители към ОУ „Бачо Киро“ и Регионалното управление по образованието.

„Благодаря ви, че сте избрали и сте се посветили на толкова благородна професия, каквато е учителството. Благодаря и на всички учители, на преподавателите, на съвременните будители, че се грижат за израстването на нашите деца и оформянето им като личности, че изграждат по този начин бъдещето на България и помагат на нас, родителите. Неслучайно училището винаги е било наричано наш втори дом. Като кмет, заедно с екипа ми и заедно с Националното сдружение на общините ще продължаваме да подкрепяме по всички възможни начини учителите и развитието на образованието в България. За щастие, както по времето на Стефан Стамболов, днес то е национален приоритет и за правителството“, обърна се към аудиторията Даниел Панов.

Емоционално обръщение отправи и проф. Пламен Павлов. Той припомни колко светъл е днешният празник, как е свързан с почитта, която още от Средновековието нашият народ отдава на небесния български закрилник и патрон на будителството св. Иван Рилски. Именно от Търновград води началото си този хубав празник, обявен през 1922 година и за Ден на народните будители, посочи проф. Павлов.

Приветствия към младите учители отправиха също областният управител проф. Любомира Попова, инж. Розалия Личева, както и техни колеги. Поздрав за всички присъстващи бяха изпълненията на Иван Мишев и момичетата от вокална група „Дъга“.

Поздравителен адрес бе прочетен и от Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.