Любопитно

Устройство на пушката тип помпа: всичко, което трябва да знаем

Когато става въпрос за огнестрелно оръжие, пушката тип помпа се предпочита от мнозина любители на стрелбата. Както при автомата, и тук могат да бъдат изстреляни няколко снаряда без необходимост от презареждане.

Нейната уникална конструкция, прецизност и мощна сила на удара я правят подходяща за ловци и спортни стрелци по цял свят. От онлайн магазин Zarimex споделят информация относно устройството на тези ловни помпи, както и кои са характеристиките, които ги отличават.

Какво е устройството на пушката тип помпа?

Известна е още като „pump-action“. Функционира чрез ръчно зареждане на патрони в цевта. Това се постига чрез помпиращо действие на предната част. Най-важните елементи от оръжието, са:

патронник – това е частта, в която се съдържат патроните. В повечето модели, патронникът може да побере от 3 до 6 броя;

цев – за разлика от надцевките и успоредките, които са с две цеви, тук тя е една. Обикновено е дълга и позволява изстрелване с голяма точност;

помпа – това е ръкохватката, която се намира под цевта. Когато се движи напред и назад, тя зарежда нов патрон.

Благодарение на устройството си, това оръжие може да извършва почти непрекъсната стрелба.

Как работи пушката тип помпа?

Този вид пушка използва механизъм, който извежда използвания патрон от цевта и поставя нов в нея. Това става по следния начин – стрелецът задейства оръжието, като издърпва ръкохватката назад, като по този начин се освобождава отвора и изстреляния патрон се извежда от цевта. След това връща ръкохватката напред и отворът се затваря, изпраща нов патрон към цевта и се подготвя за следващия заряд. Накрая, стрелецът натиска спусъка, за да се задейства следващия изстрел.

Какви са предимства на пушката тип помпа?

Огнестрелното оръжие предлага няколко ключови предимства, които го правят изключително популярно сред ловците и спортните стрелци:

надеждност – едно от основните ѝ предимства. Известна е с това, че може да работи в тежки условия и рядко има проблеми със зареждането и презареждането;

мощна стрелба – поради своята конструкция и калибър, може да изстрелва мощни заряди. Устройството ѝ я прави идеална за лов на голям дивеч или за самозащита;

свобода на избор – може да работи с различни видове патрони. Това означава, че стрелецът може да избере подходящия вид спрямо нуждите и желанията си;

лесна за употреба – със своята опростена конструкция, тя е лесна за използване, дори и от начинаещи.

Като допълнение, тези пушки обикновено са лесни за поддръжка и почистване. Разглобяването и сглобяването им е относително просто и не изисква специални инструменти или знания.

Как да изберем пушка тип помпа?

Когато става въпрос за избор на такова огнестрелно оръжие, има няколко фактора, които трябва да бъдат взети под внимание:

калибър – зависи от това, за какво ще използвате придобивката си – за лов или за спортна стрелба;

тегло – важен фактор и особеност на устройството, особено ако планирате да я носите със себе си за продължителен период от време. По-леките модели са по-удобни за носене, но обикновено имат по-малка мощ;

капацитет на патронника – по-големият капацитет обикновено означава, че може да изстреляте повече, преди да се наложи да презаредите;

мерни прибори – някои модели предлагат възможност за монтаж на допълнителни елементи, при нужда от точна стрелба.

Този вид пушка е мощна и универсална, с различни приложения. Нейното устройство и начин на работа я правят надеждна, лесна за употреба и ефективна при различни видове стрелба.

Без значение дали сте опитен ловец, начинаещ спортен стрелец, или просто искате да имате надеждно средство за самозащита, това е един отличен избор.

Платена публикация