Култура Образование

Уроци по родолюбие организира сдружение „Българска история” във Велико Търново

Велико Търново е част от родолюбивата обиколка на сдружение „Българска история” през този месец. Емблематичните лекции на екипа на най-големия сайт, посветен на хуманитарната наука, започнаха от столицата.

Две ще са лекциите във Велико Търново, а първата ще се състои по покана на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Срещата с възпитаниците на учебното заведение ще бъде от 13:30 часа на 14 ноември, съобщи за Общинското радио Марио Мишев, координатор проекти в сдружение „Българска история”. На 29 ноември предстои още един родолюбив урок във Велико Търново, а точният час и място ще бъдат обявени скоро. На него ще бъдат поканени не само ученици, посочи Мишев. Акцентът на лекциите през тази година е българската военна история. Ще бъдат прожектирани десет видеа в различни училища в страната, посветени на пълководци, дали много за България в борбите за национално обединение. През този месец екипът ще посети още Лясковец (14 ноември), Търговище (14 ноември), Плевен (15 ноември), Червен бряг (15 ноември), Бяла (30 ноември) и Русе (30 ноември).

От пет години сдружение „Българска история” се ангажира в организирането на родолюбиви срещи с ученици от цялата страна. Започнала през 2012 година като младежка инициатива, структурата се превръща в притегателен център за хора с интерес към историята и такива, които желаят по атрактивен начин да я представят пред младото поколение. Над 250 са учебните заведения, които са посетили от „Българска история”. „Уроците, които представяме, са малко по-различни. Показваме на учениците видеоклипове, мултимедия и снимки, които биха ги развълнували. Целта ни е да запалим техния интерес към българската история, а Велико Търново е място, което сме избрали не случайно. Във вашия град се усеща култ към военната история”, подчерта Марио Мишев.

Екипът на сдружението многочислен, но ядрото му е от шест души. Общото между всеки един от тях е историята, въпреки че професиите им са разнообразни. Консултантите, с които работят системно обаче, са преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. „Държим от една страна да имаме тази историческа обезпеченост, но това да бъде комбинирано с младежки ентусиазъм. Не правим нещата академично, а с един по-модерен прочит, който да не бъде за сметка на нивото”, допълни Марио Мишев.