Култура

Уникални и ценни книги като дарения получи за седем месеца библиотеката

Близо 2 000 тома с уникални книги получи като дарение Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” от началото на година до сега. Най-голямото, от 1 269 тома е от личната библиотека на покойния доц. д-р Евлоги Данков, преподавател по философия във ВТУ. Сред уникалните заглавия са издания по философията и психологията, религията, история, изобразително изкуство и др.

Ценни в библиотечния фонд са и два екземпляра – 5-метрова карта на „Световната история – партитура на света от големия взрив до началото XX век“. Тя е дело на покойния архитект Димитър Върбанов, подарени на библиотеката от внука му. Лора Костова пък е дарила 18 тома юридическа литература, а Петранка Новосад, бизнесдама, освен новия си трети том на „Сага за чеха” и избрани книги от личната си библиотека с лични автографи. Детски книги също са дарявани от началото на годината до сега.

Дарения продължават да се приемат до 3 август в централния офис библиотеката, след тази дата в съответните филиали на културната институция. От художествената литература се приемат издания след 2000 година. Гражданите могат да носят и списъци, от които специалистите да избират нужните произведения за фонда”, уточнява Мариана Бурова, сектор „Окомплектоване и каталогизация” в регионалната библиотеката.

Кремена Крумова – Попова