Община

Уникални изложби представят по време на изложението „Културен туризъм”

Изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на създателя на българския национален химн Цветан Радославов, ще бъде представена в рамките на 15-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм“, което се провежда във Велико Търново от 19 до 21 април. Експозицията под мотото „Мила Родино” ще бъде подредена във фоайето на Община Велико Търново. Нейни организатори са Научният архив на БАН, Историческият музей, Художествената галерия „Н. Павлович“ и СОУ „Цветан Радославов“ от град Свищов, подпомогнати от Националния музей за изобразително изкуство, ,,Златният фонд” на Българското национално радио и Държавната агенция ,,Архиви”.  Редки фотоси и ценни документи за първи път представят с подобна изчерпателност научното и художествено-документално наследство на последния български енциклопедист и просветител – д-р Цветан Радославов. Освен поет, Цветан Радославов влиза в българската история като учен, изследовател, художник, поет, пианист, учител, нумизмат, археолог и първосъздател на националния химн на Република България.

Цветан  Радославов е роден на 20 април 1863 г. година в Свищов. Наследник е на видните свищовски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които го възпитават в родолюбив дух. Радославов завършва класическа гимназия във Виена, а история и славистика –  Карловия университет в Прага. Докторант е на известния философ и психолог проф. Вилхелм Вунд в Лайпциг, при когото защитава дисертация на тема „Издирвания върху запаметяването на пространствени отстоявания на полезрението“, за която получава научната степен ,,доктор по философия и магистър на изящните изкуства”. След завръщането си в България води упражнения по експериментална психология във Висшето училище в София през учебната 1903-1904 г. и преподава последователно в I, II и III столични мъжки гимназии. Сред неговите ученици са бъдещите академици Спиридон Казанджиев, Георги Наджаков, Ангел Балевски, Петър Динеков, писателите Йордан Йовков, Николай Ракитин, Крум Кюлявков, създателят на сградата на днешната Военна академия архитект Александър Дубовник, карикатуристът Александър Жендов и др., както и поколения изтъкнати лекари, учители, художници. Притежаващ и художествен талант Радославов се изявява като художник, пресъздаващ красотата на природата, бита и човешкия труд. Той е автор и на няколко картини с историческа тематика: ,,Патриарх Евтимий се прощава с паството си” и диптихът ,,Старобългарски войници”, рисувани в навечерието на Балканските войни (1912 г.) Трайният си научен интерес към българската история Радославов изявява в създадените от него статии ,,Старобългарски царски образи от манастира ,,Св. Троица” край Търново”, ,,Титлите на старобългарските царе”, както и в събираните в продължение на целия му живот археологическа и етнографски сбирки, в които колекционира уникални народни шевици и антични и средновековни бронзови и антични монети.

 

Изложба с везани портрети на български държавници ще бъде подредена в дните на Международното изложение „Културен туризъм” във фоайето на Двореца на културата и спорта.

 

Също в ДКС „В.Левски” в дните на форума ще бъде представена и фотографската експозиция„Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще”. Изложбата  е съвместна инициатива на Европейската асоциация на фолклорните фестивали Европейската асоциация на фолклорните фестивали,  Института по математика и информатика и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Проектът включва 26 фотографии, които отразяват моменти от фолклорните фестивали и шампионати, провеждани в България под егидата Европейската асоциация на фолклорните фестивали, официален партньор на ЮНЕСКО. Автор на фотосите е Георги Нуцов. Във фокуса на обектива му са певци, танцьори и музиканти от България, Русия, Хърватия, Молдова, Латвия, Полша, Грузия, Индонезия, Монголия, Иран, Южна Корея и др.

Част от фотосите в изложбата представят резултатите от  проекти на Националната програма FOLKKNOW. Представени са обекти от дигиталното наследство на FOLKKNOW, което включва фото, видео, аудио и текстови дигитални архиви.

Фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще”  е част от Научната конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“, организирана от Българската академия на науките в рамките на XV-тото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” – Велико Търново 2018.

 

Посолството на Държавата Палестина  представя във Велико Търново изложбата „Палестина, Светата Земя“. Експозицията от цветни фотоси представя древните традиции, култура, исторически и природни феномени на Светите Земи на Палестина. Тя е част от колекцията  пътуващи експозиции на дипломатическата мисия у нас.

 

Официалното откриване на изложението е на 19 април 2018 г. (четвъртък) в 10,00 ч. пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски” –

гр. Велико Търново.

 

Подробната програма на изложението можете да видите на сайта www.culturaltourism.info.