Култура

Уникални бижута и средновековна магия с яйца откриха при разкопки на Трапезица

Над 600 находки, сред които повече от 430 монети –  откри екипът на доц. Деян Рабовянов при разкопки това лято на крепостта Трапезица. Археолозите са работили върху площ от 250 квадратни метра. Сред изненадващите материали са два златни масивни наушника, украсени с камъни и перли, и пръстен. По думи на Рабовянов те имат висока художествена и експозиционна стойност, защото златното им покритие е общо над 50 грама. Предметите са намерени в жилища в южния сектор на Трапезица, северно от югозападната порта на крепостта. През периода са разкрити още огромно количество керамика,  четири къщи, множество по-ранни от тях средновековни структури от столичния период – ями, вкопани жилища, различни по характер стопански съоръжения. В една от къщите под пода й се натъкват на керамичен съд с три яйца. Гърнето е било вкопано при строителството на жилището, предполага се като магия за добра поличба. Това е второто подобно откритие на археолозите.

„Досега не го предполагахме, но се оказа, че тази част на Трапезица – северно до югозападната порта, която е изселена и напусната след завладяването на Търново от османците през 1393 г. – е имала запазено население. Един малък квартал е продължил да съществува в  крепостта. Нямаме още преки данни, които да го доказват, но предположенията са ни, че населението е било от страна на завоевателите. По подобен начин Царевец е изчистен от християнското, от  българското население,  за да може да контролират крепостта.  По този начин явно е постъпено и с Трапезица, само, че за разлика от Царевец, която е продължила да съществува до Освобождението, Трапезица е напусната явно в края на 15 век”, поясни Рабовянов.

Изследователската експедиция работи 12-и сезон в южния сектор на Трапезица. Проучването на терена вече обхваща 3 дка. То се извършва  по договор между Министерството на културата и Националния археологически институт.

С бюджет от 35 хиляди лева  за разкопки и консервационна дейност е разполагал екипът на доц. Рабовянов това лято.

 

э