Култура Любопитно

Уникалната си футболна колекция събра в книга Веселин Комитов

Книгата си „Сувенири от света на футбола. Колекцията на …” ще представи тази вечер в регионалната библиотека великотърновският футболен колекционер Веселин Комитов. В нея са събрани най-важните и емблематични екземпляри за него. Сред тях многобройни снимки с автографи от популярни имена във футбола от далечното и близко минало, значки, флагове на различни футболни отбори, медали, часовници, списания и футболни сувенири.

Любовта на Веселин Комитов към футбола е от дете, но най-вече от есента на 1974 година. Бил запас в Разград. Тогава гледал по телевизията мач – финал между „Атлетико Мадрид“ и „Байер Мюнхен“. След това разбира, че „Интер“ идва у нас да играе с „Етър“ и оттогава „пламва“ страстта и да събира сувенири чрез кореспонденции с известни футболни клубове. В колекцията си има над 7000 екземпляра.

Идеята за книгата дойде още когато работех в музея през 2006 година и бях получил вече юбилейния медал на ФИФА. Реших да го покажа на г-н Христо Харитонов, директор на Регионалния исторически музей тогава. След като много внимателно го разгледа, ми каза: „Комитов, защо не направиш една книга за твоята колекция?” Между впрочем и аз отдавна съм си мислил, че един ден трябва да направя нещо с това, което имам, трябва да оставя нещо хубаво е всичките тези неща, като предмети, сувенири и специфична литература да бъдат видяни от хората! И така започна всичко! Девет години я подготвям”, разказва Комитов.

И ако има един посланик на България от Велико Търново, то това е той. Човек, който прославя страната ни като изпраща сувенири и не смята изхарчените пари за това. Кореспонденцията му със световно известни футболни лица е впечатляваща. Колекцията му от футболни артикули – също. Това е неговото лично богатство.

  

„От 44 години събирам футболни сувенири. Започнах през септември 1974 година. Тогава „Интер“ ми бяха любимия ми отбор. Те играха с търновския „Етър“. Аз направих една диплянка от списания за италианския отбор. Все още я има във витрината на нашия отбор, на стадиона. Струваше 20 стотинки си спомням. За мача, в къщи дойде и един голям приятел на брат ми, журналистът Иван Строгов.

Със себе си доведе италиански журналист Джан Мария Газанига от „Стампа“ – Торино. Подари ми една малка папка, с химикал и ми остави оригинални цигари. Започнах да събирам сувенири на шега, след като получих за Нова година картичка от „Интер“. С нея започнах. Цялата си душа влагам в колекционерството. Много съм настоятелен, затова имам такава колекция. Търпелив съм. Защото знам – каквото посееш, това и ще пожънеш.

Всъщност, бях малък, когато моят баща и брат ми играеха спорт тото. Купуваха вестници. Говореха за „Милан“. Питам аз, какво е това. Има ли други отбори в Италия? Има, „Интер“. И си казах – „Аз съм за „Интер“ тогава“. Беше ноември 1964 година. „Милан“ биха „Интер“ с 5 на 2. Пролетта „Интер“ би „Милан“ с 3 на 0. И си виках – „Ето, бихме ви“, защото брат ми беше от „Милан“. Брат ми също много ми е помагал. Той беше фотожурналист. На него и племенника ми, които вече са покойници, посвещавам книгата си”, посочва още Комитов.

Представянето на „Сувенири от света на футбола. Колекцията на…” ще бъде тази вечер, от 17.30 часа.

Кремена Крумова – Попова