Култура

Уникалната красота и величие на България оживява в гоблени

Гобленарството е приложно изкуство и има дълга история. Египет се счита за родина на стенните пана. В Европа началото е поставено през XV век с прочутите френски гоблени. Те носят името си от братята Гобелин от Реймс. Рисунки за гоблени са създавали известни живописци, които са отразявали живота на кралския двор.

В България за начало на гобленарството се считат плащениците от Средновековието. Чипровските и котленските килими най-много се доближават до гобленарската техника. В началото на XVIII век в гобленарството се забелязва стремеж към максимално доближаване до живописната картина. Разширява се цветовата гама. Налагат се по-малките гоблени – картини.

В уникалната си колекция Росица Бакалова, председател на Национален клуб „Приятели на гоблена, българската шевица и други приложни изкуства” има над 800 бродирани картини за украса на стени. Тя разработва схемата за гоблена по оригинална снимка, а друг изпълнява самия шев. Така хобито й, се превръща в професия.

„Имах голямо желание да шия гоблени. Това бе преди 30 години. Купих си. С голяма трудност направих едно мостче и бях много горда. Още тогава ми хрумна, че ние имам много красота, която може да се пресъздаде в гоблени. Започнахме да мислим с моя съпруг, как да ги пресъздадем като направим схема за гоблен. Правехме ги на ръка. Помолихме специалисти в Софийския университет на ни разработят програма за това. Една картина да бъде пресъздадена с опреден брой цветове бе нужно, след това реализирана с конци. Моята задача бе да прерисувам картината като максимално да се доближа до първообраза. Да доловя светлосенките. Получаваше се. Аз умея да рисувам, съпругът ми също. Направихме първите аматьорски картинки, които ни харесаха. Групирахме ги в определени насоки – пейзажи, икони. Работата е доста трудоемка, но е удовлетворение, когато видиш крайния резултат”, разказва за началото преди 30 години Росица Бакалова.

В навлизането в новото хилядолетие решила, че ще пресъздаде колекция от български владетели през вековете. Свързала се с Фондация „Тангра”, а оттам й предоставили образите им. Сега колекцията й „Българските канове, князе и царе” гостува в различни посолства по света и става поздрав към всички българи, с идеята да популяризира България и величието й.

Последната колекция на Росица Бакалова е от български народни носии. Пресъздала е 20 досега.  Има и индивидуални поръчки. Деца, много булки е направила на гоблени. Най-голямата гордост е „Ръченицата” по Мърквичка, който със своите 17 образа е достоен конкурент на „Тайната вечеря”, където образите са по-малко – 13.

     

„Имам много разработени икони като гоблени, около 50. Модернизъм имам малко, пейзажи, народни носии от различни етнографски области у нас, изображения на българки, зодиакалните знаци, имам и детска серия, включваща картинки и буквички, и схема за ръкоделия за по-големи.   Ръчният труд се цени в чужбина. У нас всеки смята, че го може, много сръчни сме всички”, заключава Бакалова.

Тя е родом от великотърновското село Русаля. Бивша медицинска сестра, бивш преподават в Медицинския университет в София. Често гостува в чужбина с част от уникалната си колекция. Разработките й са над 800. Трудно побира всички гоблени в дома си, но е горда, че може да съхрани корена български с творчеството си.

Неслучайно Росица Бакалова е избрана за „Бизнес дама за 2005 година” от известна банка. През 2009 година е включена в алманаха „Бележити български жени”, а през 2012 г. в алманаха „Бележити българи на съвременна България”. За уникалните си разработки, високо качество и оригиналност в творчеството си е отличена с престижната награда – „Златна звезда” от Международния бизнесцентър в Мадрид и др.

Гостува за втори път във Велико Търново с уникалната си колекция. Преди време по повод годишнина от Априлското въстание, а тази вечер се открива „Историческа памет в цветове и багри” в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” в 18.00 часа.

Кремена Крумова – Попова