Образование

„Умни” машини програмират търновските студенти

В математическия факултет на ВТУ университет най-търсената специалност се оказва една от най-новите – „Софтуерно инженерство”. Официално откритата преди близо година от екс-президента Росен Плевнелиев специалност, е сред най-атрактивните, коментира ай-ти експертът Невен Боянов – един от авторите на учебния план.

„Дисциплините са изцяло осъвременени, защото за много други специалности те не са променяни от откриването на факултета. Идеята е по модерен начин да се преподават всичко, което е излязло на пазара преди едва няколко месеца – било то технологии, възможности, продукти или програмни езици”, допълни Боянов. Той с радост сподели, че студентите оценяват усилията на експертите, а „високият интерес е белег, за това, че добре сме си свършили работата, прилагайки най-актуалното в учебния план”.

Какво обаче включва той? Една от сферите в специалността е озаглавена Internet of things – или „Интернет на нещата”. Това са все по-модерните смарт уреди, като тостери с wi-fi, кафемашини с gsm модул за управление или бойлери с контролиран по интернет термостат. „Тези неща в някаква степен вече се изучават в нашия факултет. Наред с това акцентираме върху съвременните технологии за писане на софтуер за уеб-сайт”, уточни Боянов.

Поради липса на необходимата академична акредитация за ВТУ, търновските програмисти не водят лекции в университета, а само упражнения. В предоставеното им от Общината Хакерспейс пространство, което се открива официално утре – те изразяват готовност да провеждат редица обучителни събития, като целта не е да конкурират традиционното образование, а да допълват знанията на желаещите.