Денят Социални дейности

Украинско семейство обитава гараж в Търново, имат нужда от средства, обувки и храна

Rotary Club Veliko Tarnovo и Rotaract club Veliko Tarnovo дариха хранителни продукти и санитарни пособия на семейство украинци, намерили подслон във Велико Търново. Вячеслав и Анна са от град Черноморск до Одеса и са напуснали града, когато там са започнали бомбардировки и обстрелване. Той е на 68 години, пенсиониран инженер по електроника, бивш военен, инвалид. Тя е учителка по украински език и води уроците си онлайн. Приютил ги е отец Йордан от манастира „Свети Панталеймон“. Обитават гараж в кв. „Картала“, преустроен като малка стая. Нямат почти никакви средства, тъй като двете им кредитни карти са блокирани, неговата пенсия е 80 долара.

„Аз не се страхувах от войната, защото съм бил в горещи точки по света като Косово и Сирия, но напуснахме страната си заради съпругата ми“, споделя Вячеслав.

Към момента семейство Бережной имат нужда от котлон, на който да приготвят храната си, както и от пролетни обувки – мъжки №43 и женски №42. Необходима им е сравнително качествена кърпа за баня, както и продукти, които не е необходимо да се приготвят термично. Той има проблем със зъбите и може да яде само меки храни, заради здравословните си проблеми трябва да консумира месо, но не твърди колбаси, а сравнително меки неща от рода на шунка, бекон и др.

Интелигентни и възпитани хора, които не спират да благодарят за гостоприемството на хората в България и Велико Търново.