Любопитно

Украинката Аня пристигна от Париж, за да търси корените си в Долна Оряховица

Украинката Аня Атанолиевна пристигна у нас от Париж, за да търси българските си корени. Към това я подтиква дългогодишната й приятелка от Велико Търново – Даниела Тодорова, с която заедно са учили във Франция и продължават да поддържат контакти. Аня вече няколко дни е в старата столица, която я впечатлява с красотата си. Тук заедно с бащата на Даниела – Пейчо Тодоров, бивш директор на Военния архив във Велико Търново от недалечното минало, продължават търсенето на информация за близките й.

„Моята майка е наполовина българка. Родителите на баща й отиват от Долна Оряховица в Донецка област в Украйна през 1905 година. Прадядо ми Мирон има четирима братя и една сестра. Те напускат родния край, а сестра им Танна остава при родителите си в България. Възможна причина за това е предстоящо омъжване в тоя период”, разказва увлекателно Аня и показва донесени ксерокопирани снимки на роднините. Вчера тя посещава Долна Оряховица заедно с Пейчо Тодоров. В селото ги посрещат изключително радушно. Разговарят със стария и новия му кмет, с отец Александър от местната църква, който също търси следа от Танна Николаева Танчева в регистрите. Аня посещава и библиотеката в Долна Оряховица, където се надява в краеведчески материали да има нишка към фамилията Танчеви.

„До този момент не можем да намерим никаква информация за родствениците на Аня.   Преди време аз започнах издирването им в документи на Държавния архив. За лош късмет регистърът на Долна Оряховица за 1905 година, когато се предполага, че Танна Николаева Танчева сключва брак,  е загубен. Търсих в регистрите от по-късни години нейни потомци, понеже се отбелязват задължително и родителите на родените деца. Не открих връзка към Танна. Вчера посетихме и Община Горна Оряховица, откъдето очакваме официална информация чрез регистрите, които притежават”, сподели Тодоров. Той обясни, че е прегледан и имотният регистър на Долна Оряховица, защото в селото Танчеви са имали къща. По-късно тя е необитаема и през парцела минава път.

„Изключително съм благодарна на българската си приятелка Даниела и родителите й за съдействието. Благодаря и на всички останали, които ме посрещнаха с много съпричастност”, казва Аня. Тя моли родствениците на Танна или тези, които имат информация за тях,  да се обадят на мобилен телефон 0884 096 194, чрез който ще направят връзка. Украинката  Аня живее от 20 години със семейството си в Париж, но с вълнение споделя, че българските й корени продължават да я интересуват. С надежда да научи повече за тях е и нейната майка – Елена Георгиева Танчева, която се ражда в Украйна през 1955 година.

ЧУЙТЕ КАКВО СПОДЕЛИ АНЯ ЗА РАДИО „ВЕЛИКО ТЪРНОВО“: