Политика

Удължаване на изборния процес очакват в РИК Велико Търново, заради видеозаснемането

„Очакванията ни са изборният процес да се удължи, заради новото изискване, той да бъде заснет“, заяви председателят на РИК във Велико Търново  Десислава Йонкова. Тя допълни, че поради тази причина ще бъдат сформирани повече екипи от страна на РИК, за да бъде подобрен процесът. Заедно с областния управител Георги Гугучков, Йонкова проведе среща със секретарите на десетте общини в областта, част от ръководството на РИК и Областната дирекция на МВР, на която бе обсъдена подготовката на изборния процес.

404 са избирателните комисии в 4-ти МИР, като 5 от тях са подвижни – две във Велико Търново и по една в Горна Оряховица, Павликени и Сухиндол. 3 320 е общият брой на членовете на секционни избирателни комисии, а в 307 секции ще може да се гласува машинно.

Тази неделя ще се проведе обучението на членовете на СИК в Свищов, а в понеделник и вторник и на членове в останалите 9 общини от областта. „За разлика от изборите досега, членовете на РИК ще работят самостоятелно.  Ще бъдат извикани като технически сътрудници лица, които са участвали като членове в предходни районни избирателни комисии, за да се сформират повече екипи. Вместо 4, ще имаме 7 места за прием на първоначалната контрола на протоколите, която е свързана с аритметическите грешки, ако има такива.“, поясни Йонкова.

Утре се очаква да пристигнат хартиените бюлетини за областта, съобщи областният управител Георги Гугучков. „В 9ч. от София тръгват изборните книжа и бюлетините за нашия избирателен район, очакваме ги към 12ч. Създадени са условия за получаването им с охрана от ОД на МВР. Имаме обещание от печатницата, на която сме поръчали изработката на изборните книжа, които са задължение на Областна администрация, на 27 март да бъдат готови и ще направим необходимото им разпределяне по общини на 28 и 29 март.“, поясни Гугучков.

Той добави още, че със заповед на ректора на ВТУ, на 3-ти април, в 5-ти корпус на университета няма да се провежда учебен процес, тъй като сградата ще се използва, докато изборния процес приключи напълно. Паркингът пред НАП също ще бъде затворен за автомобили, като ще бъде преустановено движението на превозни средства и по ул. „Христо Ботев“, докато не бъдат извозени всички бюлетини.