Култура

Удостоиха Марин Бодаков посмъртно с наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в българската книжовна култура

С националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в българската книжовна култура посмъртно бе удостоен Марин Бодаков. „Неговият литературен път продължава у всички нас“, заяви по време на церемонията снощи в Пловдив зам.-министърът на културата Юрий Вълковски. Наградата получи съпругата на лауреата Зорница Христова, която припомни, че Марин Бодаков всяка седмица в продължение на години представяше между една и три книги в емблематичния вестник „Култура“, а по-късно и в. „К“. На събитието присъстваха и зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив Пламен Панов, областният управител Йордан Иванов, собственици на пловдивски издателства, писатели, поети, преводачи, художници, медии и приятели на книгата. Наградите бяха определени на конкурсен принцип в два кръга, като на първото си заседание журито определи номинациите в осемте раздела, а във второто заседание преди церемонията, бе решено кои са тазгодишните носители на наградата.

В раздел „Българско издателство“ наградата получи издателство „Хермес“, а за автор на българска художествена литература бе отличен Христо Добротинов, автор на „Светулките ще ти покажат пътя“ на Издателска къща „Хермес“. Призът за преводач на художествена литература бе присъден на Васил Самоковлиев за превода на книгата „Сватби в къщата“ на Бохумил Храбал. За автор в областта на хуманитаристиката бе отличен Иван Маразов за книгата „Златната утопия“ на издателство „Захари Стоянов“. Мая Дългъчева получи отличието за автор на издание за деца за книгата „Какво е да си майка“. В категорията „Художник или дизайн и оформление на книга“ бе награден Ясен Гюзелев за книгата „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов. Отличието в категория „Представяне на българската книга“ бе за Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за Клуб „Писмена“, а за „Библиотечно дело“ бе отличена Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе.

Членове на тазгодишното жури за награди „Хр. Г. Данов“ бяха: Юрий Вълковски – зам.-министър на културата, Пламен Панов, зам.-кмет на Община Пловдив, Антон Баев, д-р Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности“ в МК, Димитър Минев, директор на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив, Бойко Ламбовски, проф. Магдалена Костова-Панайотова, Иван Есенски, Тоня Горанова.

Наградите „Христо Г. Данов“ се организират от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Инициативата се провежда ежегодно от 1999 г. Отличието  се присъжда ежегодно по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На носителите на наградите се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом. Автор на статуетката на наградата „Христо Г. Данов“ е скулпторката Диана-Мария Райнова.