Община

Удостоиха именития търновски художник Нестор Иванов със „Старопрестолна грамота“ и почетен знак „Златна перпера“

Със „Старопрестолна грамота” и почетен знак „Златна перпера” от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов беше удостоен тази вечер великотърновският художник Нестор Иванов. Той откри своя юбилейна изложба в Изложбени заби „Рафаел Михайлов“,  посветена на 90-ата му годишнина. Отличията връчи Теодора Станчева, главен експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново.

Близки, приятели,  бивши студентии, ценители на изкуството дойдоха, за да поздравят Нестор.

„Целият живот на Нестор преминава през тези картини – страдания, възторзи, радости, обич са събрани в тях, каза по време на откриването изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, който е куратор на изложбата и автор на предговора на каталаг с картините на  художника. Той определи цялата сбирка от около 80 картини като пъстра и емоционална мозайка на творчеството му и направи ретроспекция на отделните периоди в живота и работата на твореца.

Проф. Добрев подчерта, че е изключително важна заслугата, която Нестор Иванов има за Велико Търново и за превръщането на Художествената галерия, на която две десетилетия е бил директор, като водеща в страната.

Постойте пред картините на Нестор като събеседници и ще усетите неспокойния дух на художника, каза още проф. Марин Добрев. Кураторът подчерта, че заслуга за тази експозиция имат проф. Борис Желев от Факултета по изобразително изкуство и особено внукът на Нестор Иванов, който месеци наред е подготвял експозицията. Той благодари и на екипа на Изложбени зали.

Развълнуван, Нестор Иванов също благодари на всички за присъствието. Преди близо 70 години дойдох във Велико Търново, запленен от историята и неповторимия пейзаж на този град, каза той и призна, че винаги е работил честно, откровено и без шикалкавене към изобразителното изкуство.

Творецът получи специални поздравления от свои бивши възпитаници, сред които деканът на Факултета по изобразително изкуство проф. Светослав Косев и д-р Николина Джановска, която поднесе поздравителен адрес от великотърновското представителство на СБХ. Своята почит към твореца изрази и директорът на ХГ „Борис Денев” Мартин Митев, който каза, че именно благодарение на Нестор Иванов Велико Търново има едно от най-големите галерии в страната.

Поздравителен адрес поднесоха на юбиляра от кметството в родното му село Кацелово, написан на типичния хърцойски диалект. И понеже вече го считат като половин велчевчанин Нестор Иванов беше поздравен и от кмета на село Велчево, където живее.