Прокуратура Съд

Увеличиха присъдите на телефонни измамници след протест на прокуратурата

След протест на Районна прокуратура – Велико Търново срещу първоинстанционна присъда, Окръжният съд увеличи размера на наложените наказанията на трима извършители на телефонна измама. Втората съдебна инстанция уважи искането на прокуратурата за отмяна на първоинстанционната присъда, като неправилна и явно несправедлива по отношение на размера на определените наказания на измамниците.

По отношение на  подсъдимия З. В. съдът увеличи наказанието от две години и четири месеца лишаване от свобода на пет години лишаване от свобода. По отношение на другите двама подсъдими З. Ж.  и Ц. П. съдът отмени наложените  условни наказания, като наложи наказание от по една година  и четири месеца лишаване от свобода при общ режим.

З.В., Ц. А. и З. Ж. са осъдени за това, че на 21.11.2017 г. в с. Пчелище, след предварителен сговор, в немаловажен случай, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у жена от с. Пчелище, че трябва да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и с това й причинили имотна вреда в размер на 8000 лева. Като З. В. е извършил деянието при условията на опасен рецидив.

 

На 21.11.2017 г. тримата решили да извършат телефонни измами. Снабдили се с мобилни телефони и сим карти и започнали да звънят на различни стационарни номера в села от Община В. Търново. Обвиняемите предварително се сговорили да въвеждат жертвите си в заблуждение, като се представят за служители на МВР и да разиграват сценарий, при който искат съдействие за залавяне на престъпна група, извършваща телефонни измами. Така З. В. се свързал с пострадалата жена, представил се за полицай, който работи по задържане на „телефонни измамници“, за което било необходимо да му съдейства. Малко по-късно й се обадил З. Ж., преправил гласа си на женски, като се представил за дъщерята й и обяснил, че е пострадала и трябват спешно пари за неотложна операция. Докато провеждала разговора на стационарния телефон, обвиняемите позвънили и на мобилния, на който „полицаят“ й казал да приготвя парите, за да може да хване измамниците. Пострадалата събрала всичките си пари и по дадените указания ги оставила до контейнер.

 

Решението не подлежи на обжалване и е влязло в сила.