Икономика

Увеличават се фирмите с качествени месни стоки

Увеличават се фирмите, които желаят да работят по стандарт за качество „Стара планина”, съобщи за Общинско радио Велико Търново д-р Диляна Попова, главен експерт в „Асоциацията на месопреработвателите“. Негативната тенденция да намаляват от преди години е прекъсната най-вероятно заради кандидатстването по обществени поръчки за снабдяване с месни продукти в детски и училищни заведения и болници, където се изисква утвърден стандарт за безопасност, уточни тя. Друга причина е взискателността на потребителя, който предпочита да даде повече пари за определена месна стока и да е сигурен в качеството й.

Шест са фирмите от Великотърновски регион, които имат право да ползват лого утвърден стандарт „Стара планина” за месни продукти през 2017 година. Три от тях са от областния град, сочи справка.

През 2010 г. Агенцията по храните въведе девет утвърдени стандарта „Стара планина” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Те са приготвени с много малко добавки по рецептура от преди 1989 година. Това са: кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, кайма от птиче месо, кебапчета и кюфтета от птиче месо, сурова наденица и карначета от птиче месо и варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо. Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите са кренвирши, наденица и колбас. Продуктите, произведени по тези стандарти, носят наименованието „Стара планина”.

 

Кремена Крумова – Попова