Спорт

Т.Тодоров: СК“Асеневци“ е единственият в областта, който участва в състезания по вдигане на тежести

Вдигането на тежести е спорт с дълга история във Велико Търново. Основите му се поставят 50-те и 60-те години на миналия век. Първото състезание по вдигане на тежести в града е през 1962-а след завършването на спортния комплекс „Юнак“. Сградата събира състезатели от А отборите на България и СССР за първенство, в което руснакът Виктор Беляев поставя световен рекорд по вдигане на тежести с резултат 138 кг в изхвърлянето, категория полусредна до 75 кг. В чест на постижението е поставена паметна плоча в зданието. След събарянето на „Юнак“ преди 6 години треньорът на СК „Асеневци“ Тодор Тодоров запазва почетния надпис, за да предаде на възпитаниците си духа на славните времена за спорта в града. Той им разказва и за първите треньори по вдигане на тежести в Търново- Петър Тачев и Александър Башийски.

Вярвам, че дори и при трудни условия вдигането на тежести ще продължи да съществува като развит спорт на местно ниво. Тренирам около 25 спортисти. Работим за техника и резултати. У нас съществуват 60-65 клуба по вдигане на тежести. Само 22 от тях отговарят на изискванията за участие в състезания на Министерството на младежта и спорта. СК „Асеневци“ е един от тях и е единственият представител на областта. Преди 2 месеца се завърнахме с 8 бронзови медала и един сребърен от личното първенство. От 26 до 30 ноември ни предстои отборно първенство в Пловдив , за което се подготвяме„, обясни Тодор Тодоров.

Треньорът с над 30 години опит разказа, че състезателите са мотивирани и успяват да се справят с  предизвикателствата. При мъжете най-добри резултати е показал Андрей Лалев, който води самостоятелна подготовка под ръководството на Тодоров в София. От жените и тази година първа е Янка Димитрова. След нея се нарежда и младата надежда на клуба Ивет Кундевска, която тренира в „Асеневци“ от 2 години.

Диана Колева