Денят Култура

Търсят сценаристи на късометражни филми с конкурс

Стартира конкурс за сценарий на късометражен филм. Организатор на надпреварата е  „Двореца на щастливите хора” в партньорство с  „Академия за модерни изкуства Амадеус”. Целта е да се подпомогнат българските сценаристи без ограничения на възраст и пол, както и бъдещото развитие и реализация на техните идеи.

В надпреварата през 2019 г. могат да участват творци с идея за късометражен филм под формата на сценарий, драматургична структура или  трийтмънт по избор.  Приемат се и творби, създадени в съавторство. Желаещи да се включат могат да го направят само с един текст, който да не надвишава 10 работни страници. Мателиалите се приемат на  имейл адрес до 00, 00 часа на 07. 08.2019г. Предварително  трябва да бъде попълнен формуляр за кандидатстване .

Основната тема на конкурса е ”Твоят живот е твой живот” .

Поема към основната тема:

„Твоят живот е твоят живот.
Не оставяй да мине в тиха покорност.
Бъди нащрек, има начин за изход.
Има светлина някъде там.
Може да не е много светлина, но побеждава мрака.
Бъди нащрек. Бог ще ти предложи шансове.
Познай ги, вземи ги!
Не можеш да победиш смъртта,
но можеш да победиш смъртта в живота, понякога.
И колкото по-често се научиш да го правиш,
толкова повече светлина ще има.

Твоят живот е твоят живот.
Знай го, докато го имаш.
Ти си прекрасен!
Бог чака да се наслади… на теб!“

Идеите могат  да бъдат развити в свободен текст, като целта на журито е да открие оригинални текстове, които засягат важни проблеми от живота на съвременното общество. Най-добрите четири материала ще бъдат отличени с награди:

4-та Награда:
– Идеята на победителя ще бъде разработена в завършен сценарий с помощта на екип специалисти, ръководени от д-р Петър Айолов.

3-ра Награда:
– Безплатен курс по Писане на сценарии, който ще се проведе на територията на Академия Амадеус през учебната 2019-2020г.

2-ва Награда:
– Парична награда от 300 лева
– Двудневна творческа почивка в живописна дестинация в България.
– Сценарият ще бъде изпратен до режисьор, продуцент и/или телевизия.

Най-добрият  филмов проект  ще спечели парична награда от 500 лв., реализиране и заснемане на трейлър, промо видео или късометражен филм по текста и тридневна творческа почивка в живописна дестинация в България.