Икономика

Търновци чертаят пътя към дигиталния бизнес

Два съвременни ресурса, съдействащи за разширяването на пазара, както за традиционния, така и за цифровия бизнес създадоха търновски ай-ти експерти. Първият е Sourcing BG , дело на колектив от дигитални специалисти, сред които е предприемачът Милен Георгиев. Платформата пласира български продукти в Западна Европа. В нея са внедрени хилядите търговски контакти, които една от големите търновски компании, специализирани в производството на рекламни опаковки е развила през годините. Самият Георгиев е сред петимата съоснователи и съдружници в предприятието, което поддържа търговски отношения с десетки хиляди дистрибутори в западната част на стария континент.

Чрез Sourcing BG по удобен и достъпен начин български производители  могат да търсят пазар именно там. „Базата ни с дистрибутори включва близо 30 000 фирми, работим активно с около 3000 от тях. Много често, мои познати са искали да им предоставя контакти, за да продават и те на тези фирми, това е причината да създадем ресурса”, уточни търновският бизнесмен.

Участието в платформата по никакъв начин не обвързва финансово българските фирми. Единственото условие е самите те да са добри производители, с действителни експортни възможности, за да може да развиват реална търговия. Вече са проведени две тематични обучения с редица представители на родния бизнес. В самото начало, от около 200 запитани, едва 40 предприятия са отговорили положително и са се включили в проекта. С течение на времето нивото на доверие от страна на българските предприемачи се повишава, някои от тях дори са извели бизнеса с рекламни изделия, като водещ, споделя Георгиев.

Другият предлаган от търновските експерти продукт е BG ERP. Това е мащабна уеб-базирана система за управление на бизнеса, с отворен код – с GPL v3.0 лиценз. Въпреки че множество фирми са я инсталирали и я използват успешно, тя трудно може да бъде имплементирана самостоятелно. Поради това, системата предлага и платени услуги за имплементирането. Целта е ангажирането на повече партньори от традиционните индустрии. BG ERP е изключително и ориентирана към българските предприятия, подчерта Георгиев, въпреки че са постъпвали ред предложения за разпространение и в други държави. И в момента има инсталации в Гърция и в Румъния, но те също са в български фирми. Необходима е още работа по документацията, за да бъдат подкрепени усилията за развитие и интеграция на продукта.

Цялата версия и сега може да бъде свалена и използвана абсолютно безплатно. Разработва се улеснено използване на услугата в облак, самата тя ще бъде автоматизирана на принципа на все по-популярните облачни услуги. „Регистрацията е елементарна –въвеждат се данните на фирмата, натискаш няколко пъти „следващ” и получаваш акаунт”, обясни Милен Георгиев. След като няколко души от компанията получат персонални профили, „почвате да работите и да издавате и получавате фактури”, обясни предприемачът. Реално, тази система има огромни възможности и е предназначена за големи предприятия. Поддържа интеграция, както с Google drive, така и с много видове хардуер. С нея, от разстояние може да се управляват параметрите на производството, поддръжка на системи, видеонаблюдение, работи и с телефонната система Астериск, която помага в менажирането на рискови обаждания, но тези разширения, са по-неудобни за представителите на малкия бизнес.