Спорт

Търновци тренират на най-добрата лекоатлетическа писта у нас

Лекоатлетическата писта на стадион “Ивайло” е най-съвременната в България. Така търновци могат целогодишно да използват съоръжението, на което се подготвят редица спортисти и лекоатлети-медалисти от цялата страна. “Достъпът за гражданите на Велико Търново е свободен през цялото време, единственият ми апел към тях е да спазват инструкциите, поставени на северния и южния входове на стадиона”, призовава управителят на ОП “Спортни имоти и прояви”  Петко Павлов.

Правилата определят коридорите от първи до трети да се ползват само и единствено от лекоатлетическите клубове в града, които провеждат своите занимания на по-висока скорост. Това са и коридорите, които най-бързо се износват, поради което следва да бъдат съхранявани. Коридорите от четвърти до седми са предназначени за общо физическата подготовка но останалите спортни клубове от целия град. Крайните коридори – осми, девети и широката буферна зона са предназначени за гражданите, които идват да бягат за здраве и удоволствие.

Павлов подчертава, че тези правила са най-сигурната превенция на спортния травматизъм. Опасността от сблъсък, при упражнения на висока скорост е голяма. Ръководството на стадиона призовава гражданите да имат по-високо чувство за самосъхранение, особено когато става дума за родители оставили невръстни деца без надзор. “Имахме случай със само дете, едва проходило, майка му говореше по телефона, докато детето се щура по пистата между хората, а в същото време на терена футболистите тренират. Представете си една топка, изстреляна със 100 км/ч, ако намери това дете – какво ще се случи, какво ще го правим него после? Опитах да обясня на майката, каква е опасността, но тя някак… не ме разбра ”, разказа за Общинското радио Павлов. Има неща, които трябва да се спазват, правилата в крайна сметка са в полза на гражданите – категоричен е той.

Случва се спортуващи граждани да оставят празни чаши от кафе, опаковки от банички, от боза, по скамейките на стадиона след тренировка. Кошчетата за отпадъци са в непосредствена близост, припомня Павлов и апелира за уважение към спортната база, която се използва безплатно от всички.