Любопитно

Търновци изкачиха Грос глокнер в Алпите

Този понеделник, група от  клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Трапезица 1902“ , предвождана от Станчо Русев изкачи на най-високия връх на Австрийските Алпи. Той се намира в западната част на планинската верига, между провинциите Каринтия и Тирол и се извисява 3 798 м. По северните му склонове планината е разположен най-големият ледник в Западните Алпи – Пастерце.

Първите опити за изкачването му са направени още в края на 18 век – през 1799г. На следващото лятото, втора експедиция от 62-ма души изкачва възвишението, като унгарецът Йожев Ораш се счита за първия му покорител.

Уникалното в експедицията е, че до момента върхът е изкачван обикновено от север. Глобалното затопляне, обаче, в последните години разтапя ледника Пастерце и създава опасност от срутване на скални маси. Поради това, търновската група изкачила трихилядника от югозапад, уточняват от дружество “Трапезица 1902”. Планинарите допълват, че самото изкачване на възвишението не особено спортно-техническо постижение, но предизвикателството изисква сплотеност и умение за сработване на екипа.

„За втори път сме на Гросглокнер и се докоснахме отново до красотата на високите Алпи. Това е трайно и неописумемо преживяване за любителите на планината“ – споделя инж. Русев, ръководителят на екипа на втората наша група планинари, тъй като само преди две седмици други българи изкачиха Гросглокнер. От австрийския връх участниците ще продължат своята експедиция по предварително набелязан маршрут към Швейцария и Германия, допълват от Туристическото дружество.