Образование

Търновски физици участват в международен симпозиум по електромагнитна теория

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев  ще участват с Поканен доклад „Теорема за връзката между числата L1(c,n) и T1(L,n)” в Международния симпозиум по електромагнитна теория EMTS на Комисия B на Международния съюз по радионауки, който ще се проведе от 27 до 31 май 2019 г. в Конгресния център Уестин Сан Диего в Сан Диего, Калифорния, САЩ. Заедно с Генералната асамблея на URSI, Атлантическата и Азиатско-Тихоокеанската конференция по радионауки, Симпозиумът URSI-EMTS е най-авторитетният научен форум в света в областта на електромагнитната теория. Организира се веднъж на три години. Съорганизатори са Националният комитет на URSI на САЩ и Канада и Обществото по антени и разпространение на Института на инженерите по електроника и електротехника IEEE – САЩ, Държавният университет на Сан Диего, Университетът на Калифорния в Лос Анжелис, Университетът на Калифорния в Ървин, Държавният университет на Калифорния в Нортридж и Международният университет на Флорида. Ще бъдат представени 305 доклада в 52 секции, в които ще участват най-изтъкнатите учени в областта на радионауките от най-големите научни центрове в света. Поканени доклади на такива представителни световни форуми представят водещи учени с утвърдено име, световна известност и сериозни постижения в съответната научна област.

До сега д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев са участвали в симпозиумите, проведени през 2013 г. в Хирошима и през 2016 г. в Хелзинки. В Хелзинки те представят два Поканени доклада и председателстват две научни секции на Симпозиума URSI-EMTS.

Поканеният доклад на д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев е по личната покана на председателя на Симпозиума проф. Казуя Кобаяши – ръководител на Департамента по електро-, електронно и комуникационно инженерство на Университета „Чуо” в Токио, Япония; Президент на Японския национален комитет на Международния съюз по радионауки URSI, вицепредседател на Комисия B (полета и вълни) на URSI, помощник-генерален секретар на URSI понастоящем един от най-видните учени в света, работещи по проблемите на електромагнетизма. Той ще бъде представен на 31 май от д-р Марияна Георгиева.

Проф. Кобаяши прави още едно важно признание на научните постижения и организационните способности на д-р Марияна Георгиева. Той кани д-р Георгиева за съпредседател на Секция В10 „Нови математични методи в електромагнетизма V (C3: Novel Mathematical Methods in Electromagnetics V) заедно с проф. Габриеле Градони от Университета на Нотингам, Великобритания. В Секцията, която тя ще председателства, са включени доклади на учени от Университета Маккуори в Сидней, Австралия, Университета на Гевле, Швеция, Университета на Нотингам и Института за електромагнитни изследвания „Джордж Грийн“, Нотингам, Великобритания, Политехниката на Торино, Италия, Технологичния университет на Делфт, Холандия, Висшето национално атлантическо училище по телекомуникации на Бретан в Брест, Франция, Папския католически университет на Рио де Жанейро, Бразилия, Националния технологичен институт в Ехиме, Япония и Университета „Чуо“ в Токио, Япония.