Политика

Търновски съветници търсят консенсус за създаване на общински публично-частен фонд за болни деца

„Ще продължим да настояваме за приемане на предложението ни за създаване на публично-частен фонд за подпомагане на хронично и тежко болни деца до 18-годишна възраст. Това заяви Петко Тюфекчиев, председател на групата на „БСП за България, АБВ и „Движение 21” във Великотърновския общински съвет. Предложението е фондът да стартира с 80 хиляди лева.  По думи на Тюфекчиев с учредяването на фонда Общината ще бъде съпричастна към непосилното бреме на хората и те ще усещат, че не са сами в битката с болестта. Ръководителят на групата подчерта, че няма да се откажат и от искането за отпускане на еднократна помощ за новородено в размер на 250 лева при родители с настоящ/постоянен адрес в общината.

„Ние смятаме, че всяка община може да осъществява политики в помощ на своите граждани, в случая на Велико Търново, без това да противоречи на държавната политика, а да бъде нейно продължение”, посочи Валерия Дончева. Хроничните заболявания, демографията според нея са теми, които трябва да обединяват, а не да разделят партиите в общинския съвет.

„И други групи направиха подобни предложения. Ще търсим диалог с тях, за да се изработи най-доброто предложение, да се стартира с някаква сума както за помощта за новородено, така и за фонда. Сигурна съм, че с актуализацията на бюджета и подкрепата на колегите – предложението ще бъде прието”, каза Дончева.

Съветниците от „БСП за България, АБВ и „Движение 21“ отбелязаха, че повечето от предложенията им  са намерили място в Инвестиционната програма за 2020-а, но не приемат финансовата обвързаност на проекта. При заложени 36,4 млн. лв. за изпълнение на обектите са осигурени средства в размер на 15,1 млн. лева, обясни Петко Тюфекчиев.