Любопитно

Търновски кмет два пъти опитвал да подпали града в младежките си години

На два пъти, в хода на Априлското въстание търновски младежи опитвали да запалят града, като наклаждали огън на мястото на днешния пл. Цар Асен I, сочат историческите извори. Инициатори на това опасно и бунтовно начинание били лудетините Христо Караминков и Жоржо Момчев. И двамата изписват със златни букви имената с в историята на родния град – единия, като бележит революционер, а другия –  общественик, избран 2 пъти за депутат и 2 пъти кмет на Търново
Момчев е роден е в старата столица през 1846 г., в семейството на богатия търговец Кръстьо Момчоолу, който бил епитроп на храма „Свети Никола“ и основен благодетел на класното училище, построено в същата година. Младия Жоржо има сестра – Евгения, която след години се жени за фабриканта Стефан Карагьозов. Момчев завършва училище и гимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Париж. След завръщане в родния град, открива кафене, наречено „Момчевото“. Там се събират всички – но най-много са представителите на патриотично настроената търновска младеж. Момчев става съучредител и касиер на читалище „Надежда“, малко преди масовото революционализиране на населението през 60-те и 70-те години на 19 в. Значителни финанси за революцията заделят богатите търговски фамилии на Кабакчиев, Стефан Карагьозов и Кръстьо Момчоолу. По това време Жоржо Момчев е в лични връзки с Васил Левски и става член на Търновския частен революционен комитет. Там се сближава и със Стамболов. Арестуван е след Априлското въстание Момчев по подозрения за подстрекателство на два опита за палеж на града.
Влиятелните му близки ходатайстват и успяват да го приберат у дома, но се налага напусне родния град за известно време. Завръща се след Освобождението и попада в кръга на Любен Каравелов, в хана на Бела Бона. В политиката, поне в началото е съмишленик на Стамболов, депутат в Първото велико и във Второто обикновено народно събрание. Кмет е на Търново от 1880 г. до 1881 г., както и от 1894 г. да 1899 г., когато тече строителството на Стамболовия мост.