Любопитно

Търновски и габровски еколози редят изложба по повод Международния ден на биологичното разнообразие

„Биологично разнообразие и устойчив туризъм“ е мотото, под което ще се проведат инициативите на РИОСВ – Велико Търново и Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ – Габрово, посветени на Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май.

На 18 май от 14 ч. в  Информационния център на регионалната инспекция ще бъде открита изложбата „Карикатуристи“. Експозицията включва 41 карикатури на автори от България, Украйна, Русия, Китай, Германия, Сърбия, Чехия, Литва, Иран, Бразилия, Италия и Куба. Предоставена е от дирекцията на парка и Дома на хумора и сатирата в Габрово.

След откриването на изложбата ще се проведе среща с учители от детски градини и училища от област Велико Търново за представяне на биоразнообразието в Национален парк „Централен Балкан“ и управленската политика на Дирекцията в подкрепа на природозащитното образование. Ще се акцентира на образователните помагала „Разходка в дивата планина“ и „Оазис на дивия свят“. Те са създадени в рамките на проект „Централен Балкан – парк за всички“, изпълняван от Парковата дирекция по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“ На учебните заведения ще бъдат подарени комплекти от помагалата за съответната възрастова група.

Инициативите са посветени и на Европейския ден на парковете – 24 май и на Десетилетието на биологичното разнообразие 2011 – 2020, обявено от ООН.

Образователният пакет „Разходка в дивата планина“ е второ допълнено издание и е предназначен за възпитателна и образователна работа в детските градини и началната степен на общообразователните училища. Включва 9 пълноцветни плаката и свитък – помагало за учителя.

Образователният пакет  „Оазис на дивия свят“ е в помощ на учебната и извънкласна работа в средната общообразователна степен. Той е нова разработка и съдържа 14 пълноцветни плаката, представящи с фотоси и текстове биологичното разнообразие на Национален парк„Централен Балкан“ и свитък – помагало за учителя.