Политика

Търновски историк участва в международна кръгла маса по въпросите на Западните Бакани

Българското европредседателство и Северна Македония дадоха добър пример за балканските страни, смята историкът от РИМ Емил Врежаков, който участва в международна кръгла маса по въпросите за интеграцията на Западните Балкани. Събитието се проведе преди дни в Струмица. Основната му цел е да се заздрави двустранното партньорство. Организатори от българска страна са Института за политика към БАН, а от Северна Македония – Институт за икономически стратегии и международни отношения – Охрид. И двете институции са си поставили за цел да подготвят млади кадри – една нова генерация, която да подобрява отношенията между двете държави.

Обсъжданите теми са „Единни Балкани – гаранция за просперитет и сигурност на ЕС” и предстоящите избори за европейски парламент. За разлика от сърбите, според Врежаков повечето македонци са еврооптимисти. „Те изразиха благодарност за съдействието, което оказа България по време на европредседателството”, категоричен е търновският представител.

Двама дипломати са се включили във форума. Единият е Андрей Лепарцов, експерт в македонското министерство на външните работи и бивш посланик в Брюксел. Другият – действащият македонски посланик в САЩ Васко Наумовски. „И двама оцениха много високо заслугата, която има България за интеграцията на Западните Балкани”, заяви търновският историк, който е възпитаник и на Института за политика към БАН.