Политика

Търновските съветници от „Демократична България” отчетоха 100 дни в местния парламент

Първите 100 дни от встъпването си в местния парламент отчетоха общинските съветници от „Демократична България”. „Смятам, че бързо постигнахме синхрон. Имаме своя физиономия и лице. Мисля, че присъствието ни е доста ярко. Отстояваме някои неща, някои минават  -други не, но пък теми за размисъл поставяме на всяка сесия”, каза ръководителят на групата Елена Чамуркова. Колегата й д-р Мавроди Калейнски отбеляза, че предложенията, които внасят, са дело на колективен ум. „Събираме се с всички кандидати  от листата преди всяко заседание и заедно обсъждаме точките от дневния ред, материалите и решаваме какво ще подкрепим и какво не”, поясни д-р Калейнски. Според Калоян Янков  липсва лидерство в администрацията. По негови думи лидерът трябва да е модератор на обществените обсъждания по важни наредби. За пример той посочи дебата за разхождането на домашните кучета в парковете, където консенсус не беше постигнат. Изказа разочарование , че не са успели да прокарат идеята му да има съветници, които да наблюдават обществените поръчки.

На вътрешно коалиционното събрание присъстваха съпредседателите на Обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов.

„Ние не можем да очакваме съществена промяна в упражняването на местната власт, защото в по-голямата част от общините  отново ГЕРБ получиха властта и те работят по системата още от същото. За съжаление обществените поръчки  следват принципа – предварително избран изпълнител, което е пагубно за икономиката. Чуждестранните инвестиции спаднаха, хората знаят, че тук има тежка корупционна среда”, коментира  Атанасов. Той отбеляза, че „Демократична България” има над 130 общински съветници в страната и около 6% от действителните гласове на  двата вота миналата година. „Тръгваме да се готвим за участие в парламентарните избори.. Ще работим основно за това да се възстанови не само имиджът, но и мястото на Народното събрание в управлението на страната. Това е институцията, която по Конституция излъчва изпълнителната власт и трябва да упражнява парламентарен контрол. Сега управлението е от скандал в скандал всяка седмица”, подчерта Атанасов.

„Виждаме, че нашите представители успяват. Те никъде не са мнозинство , но успяват да налагат дневен ред, не просто да бъдат ярка опозиция, но да бъдат ярка алтернатива, да предлагат решения. Да не са просто машини за „не”, а да бъдат партньори на всеки, който иска да върши работа за града. За нас  това е важно, защото на базата на техните постижения ние ще се обърнем към избирателите на следващите парламентарни избори и ще кажем, че наистина можем да генерираме промяна. Не да критикуваме ГЕРБ, а да кажем – имаме хората, имаме визията и конкретните резултати и да поискаме още повече доверие”, заяви Христо Иванов.