Политика

Търновските седесари искат оставката на Божидар Лукарски

Всички структури в областта са за оставката на Божидар Лукарски. Позицията си местните активисти са изразили в анкетно проучване, извършено от контактна група. Това заяви пред Общинското радио председателят на СДС Велико Търново Мирослав Трифонов. „Смятам, че председателят г-н Лукарски не оправда доверието на СДС. Преди една година той помоли за доверие. Ние му повярвахме, макар че още тогава направихме грешка. Истината е, че докато той беше министър в правителството на Борисов 2 – политически живот в Съюза на демократичните сили липсваше”, каза Трифонов. По негови думи нелогично е било като лидер на една партия  да бъде министър в кабинета на друга партия. „Лукарски реши да съчетава двата поста, което беше лошо решение според нас. Година след като не е министър, няма никакво отношение към СДС. Затова настояваме за оставката му”, допълни търновският лидер на политическата организация.

Съгласно устава оставката може да се изиска с гласовете на 2/3 от членовете на Националния съвет. Заседанието ще се проведе в началото на месец май в Пловдив. Ако Лукарски бъде освободен от длъжността, временен председател ще разполага с три месеца, за да организира и проведе национална конференция, която ще излъчи нов  лидер.

Мирослав Трифонов обясни, че на вчерашното заседание на НИС на СДС умишлено е била създадена суматоха, за да не бъдат допуснати за участие хора от „една от страните” в партията.

Председателят на СДС Велико Търново коментира, че е важно да се изработи кратко- и средносрочна стратегия за развитието на Съюза и тогава да се мисли за коалиции.