Култура

„Търновска царица”: Бяхме гвоздеят на програмата в Брюксел

Невероятната искра на българското танцово изкуство, темперамент и настроение разпалиха в сърцето на Европа танцьорите от любителската танцова формация „Търновска царица” пред хиляди нашенци и чужденци, докоснали се до магията на българския фолклор на централния площад в Брюксел, миналата неделя. Пет часа продължи „Голямото хоро“, за втора поредна година то се проведе под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел, която продължава инициативата на Кристалина Георгиева. В програмата се включиха и изпълнители от Академията за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство в Пловдив и раковски Кукери.

Десет души – пет дами и петима мъже от търновската формация се хванаха на голямото хоро, тази година посветено на българското председателство на Съвета на ЕС. „В него участват не само състави от България, а и българи от много страни, в близост до Брюксел. На самия площад Grand place имаше много хора, много българи, дошли специално за да участват в хорото”, разказа Гергана – представител на „Търновска царица”. Самата Ева Майдел е останала възхитена от емоционалните изпълнения на нашите танцьори и два пъти се е свързала с тях след събитието, за да им благодари за прекрасния празник, в който се превърнал техният концерт. „За мен най-емоционалното беше така наречения „уъркшоп”, макар и да не харесвам тази дума, особено когато говорим за фолклор”, сподели Юлия – още една дама от танцовата формация. Тя разказа, че редица белгийски деца –в неравностойно положение от всички възможни раси и на различна възраст с огромно желание са научили стъпките на ръченица, право и дунавско хоро, под ръководството на старопрестолните танцьори. „В продължение на час – час и половина, под ритмите на българския фолклор всички се хванахме в един голям кръг. Ако имат възможност, нека слушателите на Общинското радио в неделя от 19:00 часа видят филма „Обещано”, заснет от БНТ. Така те могат да се насладят на нашите изпълнения и да се докоснат до атмосферата на тези три дни в Брюксел”, сподели друг от танцьорите – Жоро. Любо от формацията допълни, че всички присъстващи на белгийския площад са приели участието на „Търновска царица”, като един своеобразен гвоздей в празничната програма, а Юлия коментира: „Всички много се веселиха, това за мен беше едно от най-зареждащите неща, хората много ни се радваха, искаха да се снимат с нас и допълнително помогнаха за емоционалния ни заряд”.

Сега целият колектив на танцовата формация се подготвя активно за осмото издание на Националния фолклорен фестивал „Болярско надиграване”, което ще стартира в събота, на сцената на ДКС „Васил Левски”.