Култура

„Търновската царица“ Илка Александрова: „Радвам се, че все повече млади хора се обръщат към фолклора и българската народна музика“

Илка Александрова е българска народна певица от Тракийската фолклорна област. Тя е композитор, текстописец и продуцент. Известни песни от нейния репертоар са „Търновска царица“, „Прочу се Дана, Юрдана“, „Танцувай, Пагане“, „На Кенана да идем“, „Армаган ти нося“, „Завило се вито хоро“ и др. Известна е и с това, че пее авторска музика. На 22 септември – Деня на Независимостта на България Илка Александрова бе във Велико Търново и изнесе концерт, под чийто звуци се изви традиционното голямо търновско хоро. Часове преди него за Общинското радио тя разказа:

„За първи път гостувам във Велико Търново с концерт. Преди година и половина заснех на хълма Царевец и Трапезица, благодарение на Общината нов клип на хита ми „Търновска царица”. Особено ми е на сърце града ви и с тази песен. Аз съм автор и на текста, и на музиката на тази песен. Покрай интереса ми да създавам исторически песни, не знам как ми хрумна творчески да я създам, но като сън-легенда е тази песен „Търновска царица”. Гледах филм по Захари Стоянов „Записки по българските въстания”. Там имаше реплика, че идва вестоносец и казва, че Клисура гори като факел, да спрат боевете и да се направи литургия. Тогава Бенковски казва -„Отче, каква литургия, хоро, хоро ще се игра в такъв момент”. И сякаш това отключи нещо в мен. Народът си се припозна в тази песен, припозна духа си”. Любимата на поколения българи песен „Търновска царица” е написана преди близо 44 години.

„Радвам се, че стана един от най-големите ми хитове. Съвсем спонтанно се раждат песните. Аз имам много исторически песни. За първи път във Велико Търново на живо ще я изпълня, на ден, един от най-великите празници, събития от най-новата ни история – 22 септември. За мен денят е истинският 3 март. 30 години след Освобождението българите хвърлят оковите на васалството и обявяват своя суверенитет”, казва още голямата българска певица. Допълва, че почти всяка нейна песен има история. Например мелодията на „Тръгнала е Звезделина” от най-новия й албум „Щастието” я е сънувала малко преди Гергьовден. Казва още, че е най-щастливият човек след завръщането си преди 9 години  от Германия, където е живяла 21 години. Радва се, че все повече млади хора се обръщат към фолклора и харесват българската народна музика.

В последните години работи по два проекта, одобрени от Национален фонд „Култура”. Първият е за нови аудиозаписи, т.е презаписва свои песни, а вторият е за нови видеоклипове, също на нейни песни.

Илка Александрова е родена на 5 октомври 1954 г. в село Малево, област ХасковоНейни родители са Петка Лозева Александрова (1924 – 2007) и Александър Илиев Александров (1927 – 2002). Има по–голяма сестра. Прадядо ѝ е кмет на село Малево в периода 1891 – 1902 г. Илка Александрова завършва музикалния отдел на Института на културно–просветните работници в Хасково и веднага след това намира работа в местен ансамбъл за народни песни и танци. Като солист тя обикаля Европа с него. По–късно тя придобива висше музикално–педагогическо образование в Пловдив, специалност музикален фолклор.

Илка Александрова започва с първите си записи по Радио София и Националната телевизия през 1976 г. Явява се на конкурс, на който, независимо от забележките на журито, че пеенето и не звучи автентично за нейния роден край – бива одобрена и тя прави първите си записи на 5 авторски песни, за които скрива от журито, че ги е написала сама: „Джанъм Тодоро, кажи Тодорке“, “В село се хоро извива“, “Стоян по двори ходеше“, „Мама на Богдан думаше“, “Рано ранила хубава Яна“. На следващата 1977 г., както и през 1982 г., певицата записва още песни в Радио София, а Националната Телевизия снима Александрова в множество филми и предавания за българска народна музика. Първа заснета песен за телевизията е „Джанъм Тодоро, „Кажи Тодорке“. През 1981 г. Балкантон издава първата малка самостоятелна грамофонна плоча на Илка Александрова с две песни – „Иван Калинка думаше“ и „Ша ида мамо“.

Повече от две десетилетия тя прекарва от живота си в град Нюрнберг, Германия. 

Кремена Крумова – Попова