Образование

Търновската Гимназия по туризъм отново е първенец в национален конкурс

Наградиха победителите в Националния исторически конкурс под наслов „170 години от рождението на Христо Ботев – 170 години път към свободата, път към безсмъртието”. Организатори на надпреварата, което се провежда под патронажа на кмета на Варна Иван Портних, са Регионалното управление на образованието и школа „История” към Първа езикова гимназия във Варна.

В конкурса са участвали 55 училища от 49 града от цялата страна. Представени са над 250 проекта в категориите: доклад, есе, презентация и драматизация/видеофилм. След направената селекция са отличени 74 групови и индивидуални проекта, както и 32-ма учители, подпомогнали успешната подготовка на учениците.

Конкурсът, посветен на Христо Ботев, бе съпътстван от Национална ученическа конференция. В нея участваха Боян Ботйов, председател на Фондация „Христо Ботев“, д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”, историците от СУ „Св. Климент Охридски”- проф. д-р Пламен Митев и проф. д-р Димитър Веселинов, д-р Станка Димитрова, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ за град Варна.

В категория „Есе“ с поощрителна награда е ученичката на Гимназията по туризъм, Диамира Кирилова от Хв клас, специалност „Анимация в туризма“ от Гимназията по туризъм. Неин ръководител е Бистра Стефанова.
Първото място зае презентацията „Ти, учителю, си другото име на България“. Автори са Марианна Стоянова и Пламена Петева от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“. Това е безапелационно първо място, заявиха от журито, тъй като във всички останали категории на първо място са класирани по две разработки, само в категория „Презентации“ е една.

С грамоти от организаторите; от Асоциацията на българите по света; плакет и  грамота за принос в съхраняването на Ботевия дух, идеали и творчество от Общонародната фондация „Христо Ботйов“ и парична награда се завърнаха абитуриентките от XIIв клас.

Ръководител на победителките е инж. Славка Проданова.