Култура Община

Търновската администрация не приема предложения статут на наградата „Емилиян Станев”

Търновската администрация не приема статута за национална литературна награда „Емилиян Станев”, предложен от Радка Пенчева, председател на едноименното сдружение в старата столица. Това заяви директорът на дирекция „Култура” Нелина Църова. Тя присъства на заседание на Постоянната комисия по образование, наука и култура, където бе представено становището на Общината. „Проектът е невъзможен за реализиране. Ако Общината дава награда, тя трябва да си изработи собствен статут”, каза Църова. По думите й в документа няма записани критерии на какво трябва да отговарят представените произведения.  „Посочено е творец, работил особено активно за издигане на обществения статус на българския писател. Как се измерва този обществен статус и съответно приносът на определен автор”, попита шефката на културата. Тя обясни, че подробно са описани средствата и организацията, която трябва да направи Общината, но никъде не е отбелязано къде и как се кандидатства.  Според Нелина Църова в мотивите за учредяване на наградата има дискриминационен елемент. И той е заложен в определението, че физически лица нямат право да правят номинации. Кандидатите за отличието могат да се издигат от нестопански организации и други юридически лица, чиято дейност е свързана със сферата на българската литература и българската култура, т.е., ако една институция се занимава с литература изобщо, включително и преводна – не може да прави номинации, каза Църова.

По нейни думи Сдружение „Емилиян Станев” не е от най-активните в културния живот на Велико Търново. Наградният фонд от 2000 лева според местната администрация може да се формира от приходите, които Сдружението получава за ползване на отстъпени авторски права. Може да се организира и дарителска акция с представяне на книги, срещи с писатели…

„Къщата музей „Емилиян Станев” се помещава в сграда публична общинска собственост, предоставена безвъзмездно на Националния литературен музей за управление. Община Велико Търново през годините винаги е подпомагала финансово издаването на произведенията на Емилиян Станев и литературни изследвания на автори, членове на Сдружението, а през 2013 г. отпусна близо 17 хиляди лева за ремонт на покрива на къщата музей”, се казва в становището на администрацията и се подчертава, че Общината може да окаже само логистична подкрепа на проекта.