Денят

Търново се поклони пред паметта на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев

Търновци почетоха паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Поклонението започна със заупокойна молитва пред паметника на поета-революционер, отслужена от свещеноиконом Славчо Иванов. Литературна композиция, посветена на 145-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев изпълниха Белослава Маринова и Иван Данев от Природо-математическата гимназия. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя. На преклонението присъстваха областният управител Георги Гугучков и неговите заместници, кметът на Велико Търново Даниел Панов, ръководители на учреждения, институции и неправителствени организации.

Цветя бяха положени и пред паметниците „Майка България”, на Васил Левски и на Стефан Стамболов, пред Паметника на обесените, Паметната плоча на загиналите, а също и пред гробовете на Венета и Иванка Ботеви.

„Дойдохме, за да отдадем почит на Ботев и неговите четници за тяхната саможертва към българския народ, която трябва да се помни от всички поколения“.

„Не само със стихотворенията, които е написал, а с неговата борба за Освобождението трябва да се помни Ботев. Не трябва да се забравя независимо на колко сме години и от какви етноси сме“.

„За мен това е един от дните, които най-много трябва да почитаме в България. Ботев и Левски са най-изявените герои, хората, от които трябва да вземаме пример и да си спомняме за тях не само на този ден“.

„Важно е в този ден да си спомним не само за Ботев, но и за всички, които са дали живота си за Освобождението на България. Примерът за саможертвата на Христо Ботев би трябвало да ни показва какво означава да се живее и да се умре за България“, споделиха граждани.

„Винаги съм считал, че  дни като този  са част от нашата минала и сегашна идентичност“, коментира университетският преподавател проф. Петко Петков. „Те ни прикрепят към времето и към тези, заради които  имаме държава, самостоятелност, имаме настояще и бъдеще. Въпросът е, че списъкът на загиналите и отдалите сили и живот, за да я има България, за да оцелее и за да пребъде  – е твърде дълъг и е отворен. Така че напълно е възможно в нашето трудно време, което е съизмеримо по много параметри с минали кризи, и сега да се родят герои, и сега да се намерят хора с кураж и самочувствие да изразят общи настроения, общи стремежи и да отстояват такива ценности, заради които почитаме дни като този. Това е важно. Важно е да имаме ориентири и този ден, посветен неслучайно на Ботев като най-ярката саможертва за общото благо, е един от примерите, които можем да следваме, защото на нас ни трябват такива примери“, каза проф. Петков.

Организатори на поклонението бяха Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски“, Девети Етърски ученически гвардейски отряд към ПГТ „Д-р Васил Берон“, Общонародна фондация „Христо Ботьов“ – клуб В. Търново, и Великотърновска Света митрополия.