Денят

Търново посрещна царския влак

Хиляди жители и гости на града се събраха на гара Трапезица в неделния ден, за да видят отблизо царския влак „Корона експрес”. С обединени усилия актьори от търновския театър, курсанти от НВУ „Васил Левски“, членове на НД „Традиция”, ученици и Общинския Биг Бенд пресъздадоха събитията от 1908 г., когато железницата е била посрещната за първи път в старата българска столица. Събитието организира Община Велико Търново и БДЖ, със съдействието на специалисти от Регионалния исторически музей.

В ролята на цар Фернинанд I  се превъплъти актьорът Милен Иванов, а останалите бележити личности от политическия елит на страната пресъздадоха колегите му Иван Митев и Детелин Кандев. Точно в 12:07 пристигна тренът, а в минутите преди сирената му да огласи пространството под историческия хълм, по увлекателен начин глашатай поднесе на публиката разказ за предшестващите пристигането на княза събития.

След близо 50 минути престой, в които събралото се множество се снима с влака и възстановчиците, парната композиция ще потегли към своята следваща точка – гара Трявна, откъдето в ранния следобед ще потегли обратно и през старопрестолния град ще се върне на гара Горна Оряховица.