Култура Община

Търново показва възрожденски занаяти на Международния конгрес на световните цивилизации

Велико Търново ще се включи в туристическото изложение в рамките на втория „Международен конгрес на световните цивилизации и исторически маршрути“, който ще се проведе на 15-ти и 16-ти ноември 2018 г. в София. Събитието се организира от Министерство на туризма и Световната организация по туризъм (СОТ) и в него ще се участват над 500 делегати от цял свят.

Конгресът ще събере министри на туризма и заинтересовани страни от публичния и  частния туристически сектор от цял свят, както и международно признати професионалисти в областта на културата и културния туризъм.

По време на панелите ще бъдат обсъдени общи инициативи за развитие на културно-историческия туризъм, както и мерки за опазването и популяризирането на древното материално и нематериално културно наследство. Ще бъдат дискутирани възможностите за развитие на туристически проекти, свързани с културните маршрути.

В рамките на събитието в Античен културно-комуникативен център „Сердика“ в София ще се проведе туристическо изложение, организирано от Министерството на туризма и Столична община. На него Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ ще представи Старата столица със собствен щанд и демонстрации на съхранените на Самоводската чаршия възрожденски занаяти. На място майсторите Румяна Стоянова, Тодор Кушлев, Нина Нешева и Миглена Чаталова ще покажат традициите на дърворезбата, куюмджийството, грънчарството и тъкачеството.

На щанда пред участниците в международния конгрес и посетителите на изложението ще бъдат представени и възможностите за целогодишен културен туризъм във Велико Търново.