Спорт

Търново домакинства Световно първенство по хандбал

От 12 до 18 юни Велико Търново и Габрово ще бъдат домакини на Турнира за купата на Световната федерация по хандбал, за мъже. Над 450 състезатели, треньори, съдии и спортни деятели от 16 отбора от цял свят ще се изправят в оспорвана надпревара за престижното отличие в залата на ДКС “Васил Левски” в старата столица, уточни президентът на Българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева.  По нейни думи, гласуването на домакинство на това първенство се дължи, както на дълбоките традиции на Търново и Габрово, преди всичко в женското направление на  дисциплината, така и на дълголетното приятелство между двата областни центъра. През последните години страната бе успешен домакин на редица прояви, последната от която бе Европейското първенство за юноши във Варна и Камчия през август 2016 г., уточни Бакърджиева. “Това няма да бъде просто битка за купата, а битка за доказване, че все още ни има”, категорична бе тя. Успоредно със състезателите, събитието ще привлече близо 60 представители на различни държави, съдии от цял свят и най-висшето федеративно ръководство, информират организаторите.

Малцина са имали късмета да организират турнир, който да бъде уважен от президентите и на световната и на европейската федерации, които рядко вървят “ръка за ръка”. На 16 вечерта те също ще присъстват на събитието в старата столица. Община Велико Търново е съдействала изключително много, както с предоставянето на зала за двубоите, така и с логистика – охрана, медицинско обезпечаване, медийно отразяване и ред други технически нужди, уточни президентът на БФХ.

“Поканили сме вицепремиера Томислав Дончев, спортния министър Красен Кралев, кметовете на Велико Търново и Габрово – Даниел Панов и Таня Христова, които ще вечерят с представителите на висшето ръководство. Ще наблюдават аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – Звук и светлина”, който сме уверени, ще бъде един ярък и впечатляващ акцент за нашите гости”, допълни Бакърджиева. По нейни думи наред със спортните резултати са важни и впечатленията, които оставяме като нация, като хора и като култура и това не бива да остава на заден план.