Култура

Тържествено връчват в библиотеката наградите от конкурса „Моят роден град“

Тържествено награждаване в ежегодния конкурс „Моят роден град“ ще се проведе днес от 14.00 часа в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“ – Велико Търново. За двадесет и втори път Регионално управление на образованието и културната институция обявиха надпреварата за детско-юношеско творчество в областите литература и изобразително изкуство на тема „Образи и картини в творчеството на Емилиян Станев“. Тази година партньор в инициативата е Средно училище „Емилиян Станев” – Велико Търново. До 10 март организаторите събираха творбите, а на 14 март бяха предадени за журиране. Раздели „Поезия“ и „Проза“ бяха оценявани от Таня Мишева, Елина Данева, Незабравка Апостолова и Дияна Добрева, а раздел „Изобразително изкуство“ от Анна Павлова, Станимир Борисов и Мария Ковачева. И двете комисии бяха под почетното председателство на доц. д-р Калина Иванова – директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“, инж. Розалия Личева – директор на РУО – Велико Търново и д-р Кина Котларска – директор на СУ „Емилиян Станев”.

Бяха журирани 134 творби, от тях 23 поетични и прозаични произведения, 109 рисунки и 2 проекта, от които бяха отличени традиционните първо, второ и трето място във всеки раздел и съответната възрастова група. И тази година организаторите ще наградят участници със специални и поощрителни награди, а също и за оригиналност. Има отличени преподаватели за активно и устойчиво развитие. Традиционно се включиха творци от Велико Търново и близки населени места.

Организаторите са подготвили и музикални изпълнения, съпътстващи мероприятието, със съдействието на партньорите в тазгодишното издание.

Излъчването на награждаването в конкурса е част от събитията, съпътстващи 40-годишнината от създаването на училище „Емилиян Станев”.