Култура Образование

Тържественият концерт на СУ „Емилиян Станев“ препълни залата на Музикално-драматичния театър

Тържественият концерт, посветен на патронния празник на СУ „Емилиян Станев“, препълни залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Заедно с многото настоящи и бивши учители, ученици и родители, на спектакъла се насладиха и зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова, проф. д-р Милко Палангурски, зам.-ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и първият директор на гимназията Гинка Стефанова.

Първокласничката Виктория, която се представи с артистичния си псевдоним Точица, води тържествения концерт заедно с двамата заместник-директори на СУ „Емилиян Станев“ Антоанета Палангурска и Валентин Бояджиев.

„Трудна работа е да държиш диигентската палка! Нашето училище е голямо, многоцветно, понякога е доста сложно да бъдат удовлетворени всички интереси, призна в словото си директорът на училището Кина Котларска. След това припомни всички успехи на гимназията през последните 10 г., в които тя ръководи училището.

За това време СУ „Емилиян Станев“ разкри паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство, хореография и музика още от първи клас. От първи клас започва и индивидуалната подготовка по седем вида инструменти, поп и джаз и народно пеене. Вече всеки випуск има паралелка с два профила – музика и изобразително изкуство и благодарение на тази отлична подготовка, гимназията се гордее с изявени певци и инструменталисти, както и с прекрасния си оркестър Junior band.

„Открихме нови паралелки, които се радват на силен интерес и една от тези паралелки е с профил „Софтуерни и хардуерни науки“, чиито ученици постигнаха най-високи резултати в областта на първия за образователната ни система държавен зрелостен изпит по информатика. А през следващата година за първи път ще имаме зрелостници, които завършват с професия графичен дизайн. В тази паралелка постъпват учениците с най-висок бал в нашето училище и успешно се справят с практиките си в издателства и рекламни агенции“, каза още г-жа Котларска. Училището, което тя ръководи, е член на Мрежата на асоциираните към ЮНЕСКО училища и към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Продължаваме да подобряваме училищната среда. Сградата беше санирана с помощта на Община Велико Търново, построена беше нова спортна зала, актовата ни зала е с нов акустичен таван. На територията на училището има обособени пространства, в които и учителите, и учениците могат да показват своите творби“, допълни Кина Котларска и призна, че и тя, и целият педагогически състав, мечтаят за хубави външни спортни игрища и за амфитеатър в Южния двор, както и за цяла паралелка с профил „Музика“.

Празничната вечер започна с Химн на Търново в изпълнение на Junior band, чийто диригент е Йордан Цветанов. След това концертът продължи с изпълнение на най-талантливите възпитаници на СУ „Емилиян Станев“. Освен учениците, които учат музика и хореография в гимназията, на сцената излязоха и деца, които посещават музикални и танцови школи – „Ксани денс“, „Виргиния балет“, клуб „Фиеста“, Музикална школа „Mamma mia”, Вокално студио „Таланти“ към читалище „Искра“.