Култура Образование

Каба гайди, австралийски, африкански и перуански инструменти озвучават Велико Търново на 9 март

Пореден образователен концерт организира учителят по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” Добрин Пелтеков. Събитието този път е по-мащабно и е предназначено за всички ученици от Велико Търново. Нестандартни инструменти ще представят пред аудиторията музикантите от формация „Тъпани и гайди” от 18 часа на 9 март в Голямата зала на Община Велико Търново. Те ще запознаят учениците с тайните на родопския фолклор, а входът за събитието е свободен. Четири каба гайди и една шотландска, хенгдръм, кахон и диджериду са част от инструментите, които ще донесат за срещата с търновските ученици музикантите. „Очаквам залата на Общината да се напълни с ученици, нека те потърсят предварително информация за „Тъпани и гайди”, за да им зададат своите въпроси. Благодаря на Община Велико Търново, че ми помогнаха да разпространя информацията до всички училища”, коментира за Общинското радио Добрин Пелтеков.

Проектът „Тъпани и гайди” има регистрация в Министерството на културата и има близо 7-годишна концертна дейност. Двама от бандата са част от група „Оратница”, която вече е гостувала в часовете на възпитаниците на Пелтеков. Повече за музикантите може да прочетете тук.

Нов музикален инструмент, създаден едва през 2002 година, ще представи Петър Йорданов-Бъни по време на образователния концерт. Казва се хенгдръм. Другият инструмент е австралийски и се казва диджериду.

Песните, които ще чуе публиката, са предимно от Родопската етнографска област. „Ние трябва да сме горди, че имаме такъв уникален продукт – българския фолклор. Изучаването му започваме още в пети клас, а до шести клас завършваме с всички фолклорни области. Аз съм твърдо „за” обработките в българската фолклорна музика. Вярно – трябва да се запази автентичният фолклор, но сме в 21. век и трябва да направим точно този фолклор малко по-интересен за младите, защото иначе ще ги загубим”, коментира преподавателят.

снимка към публикацията: ogledai.se