Култура

Първи успешен тур по проекта „ТАМ МАР“

Близо 30 души се включиха в първия маршрут по проекта  „TAM MAP” и посетиха в рамките на два часа и половина девет обекта, създадени от майстор Кольо Фичето във Велико Търново.

Етнологът Николай Карагьозов бе екскурзовод по време на тура.

Последователно бяха посетени църквите „Св. Св. Кирил и Методий”, „Св. Никола”, Къщата с маймунката, Хан Хаджи Николи, консулствата и Конака, днес Музей „Възраждане и Учредително събрание“, и се стигна до храмовете „Св. Спас” и „Св. Св. Константин и Елена”. Крайната точка на обиколката бе Сарафкината къща.

„Посетихме 9 от общо 16 обекта построени от Кольо Фичето във Велико Търново в периода 1836-1872 година. Известно е, че при построяването на  храм „Свети Никола“ той става майстор. Там са провеждани и неформалните събрания по време на Учредителното събрание. Другият храм – „Св. Св. Кирил и Методий“ пък е построен с дарения на всички хора, еснафи. При Къщата с маймунката развенчахме мита, че това не е маймунка, а малко човече на фасадата. Това е лека закачка към собственика, който обичал да стои така, седнал  пред къщата си. Хан „Хаджи Николи“ е една от най-големите и впечатляващи сгради построени от майстора. Тя е пример за това, по какъв начин може да се социализира една такава сграда. Беше потънала в разруха и забрава, но попаднала на собственици е прекрасна сега. Има места за изложби, магазинчета, ресторант.

Дискусионните обекти са консулските къщи, до паметника на Никола Пиколо по ул. „Пандели Кисимов“. Това са четири къщи със сходен стил. Няма писмени документи, че те са дело на Фичето, но според сведения на  арх. Николай Толешков, негов далечен роднина по майчина линия пояснява, че при къщите личи стилът на дряновския майстор.

Другата масивна негова сграда е бившият Конак, в който са положение положени основите на новата държавност, събирайки най-значимите личности. Сграда с историческо значение. Паметникът на Кольо Фичето е там. Първоначално и бил при гроба му, в парк „Дружба“.

                         

Близо до Конака са още две църкви сторени от него. Това са „Св. Спас, която е в най-тежко състояние, разрушена още от земетресението през 1913 година и не е възстановена, и  „Св. Борис“, по-късно наименована „Св. Св. Констанин и Елена“, най-съвършената му творба. Втората по големина, който строи Фичето и последната осветена църква във Велико Търново преди Освобождението. Тя е знаменитата с двете въртящи колонки.

Обиколката приключихме в Сарафкината къща. Отново арх. Толешков твърди, че тя също е създадена от Фичето по сходства с други негови сгради. Къщата е уникална, образец за жилищна архитектура от времето на Възраждането. Откъм улицата са два етажа, иначе са пет.

От шест години се занимавам с „Дестинация Дряново“, много неща съм изчел и чул за Кольо Фичето.Една лоша дума за него не съм чувал. Тачили са го и са му се възхищавали. Бил е много скромен. Фичето има над 50 строежа в дълголетната си кариера на строител.

Градил е с душа, поколенията да се гордеят с това, което е направил. Когато му съобщават, че средствата няма да стигнат за градежа на църквата „Св. Св. Костантин и Елена“, Фичето събира всички, които работят на обекта е казва, че няма да се спира работата, защото трябва да се гради за чест и слава на майстора,  дори  да няма пари.“, заключи интересния си разказ Ники Карагьозов.

          

Кремена Крумова – Попова