Спорт

Стартира турнирът за купата на Световната федерация по хандбал

“Като домакини, естествено се стремим да играем на финал, въпреки че това е един много тежък, силов, контактен спорт, имаме да играем шест мача, дано състезателите са здрави, за да достигнем до целта която сме си поставили”, коментира треньорът на Националния отбор Георги Андреев. Съставът на отбора е изграден предимно със състезатели от шампиона “Локомотив” – Варна, “Добруджа”, двама състезатели от “Фрегата – Бургас” и “чужденците”  – Светлин Димитров от Франция, Росен Колев от Германия и Николай Нейчев, който също се състезава в чужбина, разказа още селекционерът. От общо 17 човека в състава, на турнира – по време на срещите право да играят имат 14 от тях. “Разширеният екип е много по-голям, той е направен доста по-отдавна, в него влизат състезатели от почти цялата страна  – 28 картотекирани хандбалисти, които имат право да бъдат вписани в последния момент, в случай че някой се контузи”, уточни Андреев.

“За момента всичко е нормално, тренираме по два пъти на ден, раздаваме се, ще опитаме да дадем всичко от себе си, за да постигнем най-добър резултат, въпреки недостатъчното време за тренировки – ще се раздадем, за да защитаваме честта на България и ще се постараем да постигнем всичко най-добро като резултат”, категоричен е младият гол-майстор Светлин Димитров. “Той е един от малкото български хандбалисти, които играят на толкова високо ниво”, коментира треньорът. Възпитаник е на търновския юношеския отбор по хандбал “Боляри”, които в един момент бяха успели да стигнат шампионска позиция в старша възраст. Въпреки, че Светлин играе под френски флаг, във Велико Търново ще представя България. Страната ни е в “С” група с Азербайджан, Кипър и Андора.

Клуб “Боляри” не успя да продължи напред към изграждането на мъжки отбор, който да представя Велико Търново на първенствата в страната и чужбина, но от две години “Етър” възстанови хандбалната традиция в града и в момента селекцията продължава при момчета между 10 и 12 години, припомниха от ръководството на отбора. Тимът е формиран с бившите състезатели на “Боляри” , които миналата година за първи път играха в “Б” група. Ръководството на “Етър” изразява надежда, че и тази година състезателите ще са достатъчно ентусиазирани, за да се представят добре на спортните двубои. Турнирът започва днес от 14 часа с “А” група и мачовете на Турция, Ирландия, Косово и Албания, а феновете вече с нетърпение очакват неделната вечер, когато в спорната зала на ДКС “Васил Левски” ще се играят последните четири финални мача за разпределяне на първенците от първо до осмо място.