Любопитно

Сдружение съдейства наши гурбетчии да се завърнат у дома

Според мониторинг за реализацията на завършилите висше образование в чужбина, около 30 000 са българските студенти зад граница за последните четири години. Близо толкова е населението на Свищов или Горна Оряховица. 12 000 са чужденците, които следват у нас – приблизително колкото са жителите на Балчик. Мнозинството нашенци избират приоритетно Германия и Великобритания, а след тях – Холандия, Франция, Щатите, Италия и Испания. Все още няма официални данни колко родни професионалисти, завършили в чужбина, са започнали кариерно развитие у нас.

„Изпрати картичка на любим човек в чужбина, който обмисля да се прибере у дома. Изненадай го приятно и му напомни, че тук някой го очаква“. С този призив Сдружение „Тук-там” разпространява безплатно наръчника „Гид на новодошлия”, за да улеснят пътя към дома, разказва Юлия Георгиева – мениджър проекти в организацията. „Да се завърнеш от дълъг престой в чужбина е като да отпътуваш за напълно ново място. Въпреки че се прибираш с идеята, че си вкъщи – с годините много от нещата са се променили, включително и социалната ти среда. Има трудности, но хубавата новина е, че вече много хора са минали по този път. Нашата цел е да улесним следващите, които обмислят дали да се върнат – да са наясно през какво трябва да минат, а за онези, които са взели това решение – да направим процеса по-плавен”, допълни тя.

Сблъсъкът с бюрокрацията – как да легализираш диплома, да възстановиш здравни права, да намериш работа и жилище са само част от темите в изданието. Поместена е и информация  за доброволчески инициативи, места за забавление, полезни съвети за това как да възстановиш социалните си контакти.„Всеки от нас има поне един приятел или роднина в чужбина и вероятно – много от тях се чудят дали да се завърнат”, коментира Георгиева. „Тук-там” предлагат възможност – абсолютно безплатно да изпратим онлайн картичка с лично послание към тези наши близки. В нея може да бъде включено безплатно копие на Гида на новодошлия.  Изданието бе представено в рамките на  форума „Кариера в България – защо не?”, а от следващата седмица ще посреща нашенците на Летище София.