Култура

Традиционната си коледна изложба подреди семейство Паневи в галерията си на Самоводската чаршия

Традиционната си коледна изложба от картини подреди в своята галерия известната великотърновска фамилия Паневи. Христо Панев ни връща с творбите си в своето детство, когато малчуганите с нетърпение са чакали коледуването, пързалянето с шейни в големия сняг и игрите край топлата домашна печка. Съпругата му Иваничка Панева се представя с традиционните си пейзажи от Велико Търново и най-интересните кътчета из страната. Синът им Габриел Панев е подредил също свои картини, в по-модерен стил, при който символите и знаците имат ярко значение. Снаха им Петя Панева изненадва с акварели в смесена техника и интересни подаръци в кутия с плодове.

Коледата беше най големият и светъл празник за нас, децата. Чакахме с нетърпение коледуването. Предварително се подготвяхме. Вълнувахме се кои ще бъдат момчетата, най-големите от нас, участници в обичая. Тогава имаше кучета във всеки дом, трудно се влизаше. Трябваше да вземем мерки, как ще премине коледуването. Големи детски вълнения бяха това. Коледата винаги я свързвахме с много сняг, пързалки, шейни. Беше най-чаканият сезон. Родителите бяха приключили с работата си на полето, прибираха се всички по домовете, печките бумтяха, хората бяха единни, събираха се на седенки бабите и майките. Играех около тях, около топлата печка. Това бяха вълнуващи спомени. Затова моите картини са подчинени на детските ми спомени”, разкрива Христо Панев. И продължава да се вълнува и за тази Коледа. Ще я посрещне със семейството си с вяра и надежда, че животът ще се промени към добро.

През 2022 година Христо Панев ще отбележи своя 80-годишен юбилей с голяма изложба в Изложбени зали „Р.Михайлов” – Велико Търново. В нея той ще включи свои непоказвани до момента рисунки от първите години в своя професионален път като художник.

Кремена Крумова – Попова