Денят Култура

Три читалища отбелязаха Деня на народните будители с празник в РНБ“П.Р.Славейков“

Читалищата „Надежда 1869” във Велико Търново, „Наука 1870” в с. Ново село и „Сполука 1923” в с.Пушево отбелязаха Деня на народните будители с концерт и рецитал в Регионалната народна библиотека „Петко Рачев Славейков”.

Директорът на книгохранилището Калина Иванова приветства гостите с добре дошли. В празничното си слово тя припомни, че празникът е ден на духовността и поздрави  читалищните дейци за приноса им към опазването и разпространяването на културата и обичаите на страната.

В празненствата се включи групата за автентичен фолклор от с. Пушево. Съставът е само със 7 самодейци от населеното място, които се стремят да запазят традициите живи. Те поздравиха гостите с Яковата песен и изпълнение за Янка войвода.

Читалището в Ново село се включи с група от 18 души, които представиха авторска песен за Матей Преображенски и народни изпълнения.

Освен народното творчество посетителите имаха възможност да чуят и изпълненията на хора към читалище „Надежда 1869”.

Събитието уважиха  „Лайънс клуб“- Велико Търново. Те подариха на културните институции книги.  Сборника си със стихове и разкази „Пътеки на сърцето“ дари Сашо Филев, член на Ротари клуб- Велико Търново.

Гости на събитието бяха учениците от ОУ „Патриарх Евтимий” по покана на Пенчо Димитров, секретар на читалището в Ново село.