Образование

Три училища от Великотърновска област се присъединяват към Програмата за посланици на ЕП

Три учебни заведения от област Велико Търново са включени в Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2018/19 година. Те са Спортно училище Велико Търново, СУ „Бачо Киро” в Павликени и Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов” в Горна Оряховица.

Основната цел на програмата е да подобри осведомеността на учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация и да ги включи активно в създаването на европейския дневен ред.

За избраните училища инициативата ще продължи с провеждането на встъпителен семинар за преподаватели, който ще се проведе през месец октомври. Това обучение ще подготви педагогическите екипи, които ще се заемат с организацията и осъществяването на Програмата. След това ще започне обучителният процес в избраните училища и ще бъдат изпълнени заложените дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

.

Миналата учебна година  в програмата участваха Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” и Средно училище „Николай Катранов” – Свищов.