Денят Култура

Три идеи за Велико Търново имат от комитет „Асеневци“

Три амбициозни идеи искат да реализират във Велико Търново членовете на местния комитет „Асеневци”. Това са позлатяване на кубетата на Патриаршеската църква на хълма Царевец, изграждане на паметник на цар Ивайло на хълма „Света гора” и Закрит мост над река Янтра, свързващ местността Боруна с ул. „Гурко”, от страна на паметника на Асеневци и Художествената галерия „Борис Денев”. За първите два проекта вече имат одобрението на Местния експертен съвет.

И трите предложения са амбициозни, а идеята е финансирането по тях да се събира чрез дарения, включване в Програмата за културно-историческо наследство, помощ от Министерството на културата и др.

Най-скъпата инициатива е Закритият мост над река Янтра с търговски обекти, на стойност – 8 млн. лева. Следва паметника на цар Ивайло, който би  струвал около 2 млн. лева, а позлатяването на кубетата на Патриаршеската църква ще отнеме 600 000 лева. Вече са дарени от производител 20 килограма злато за целта.

Инициативният обществен комитет „Асеневци” в старата столица съществува от две години. В него членуват 33-ма души, сред тях академици, професори, архитекти, инженери, икономисти, прависти.

Кремена Крумова – Попова