Любопитно Община

Три дни на Самоводската чаршия атрактивни изпълнители, биопродукция и занаятчийски изделия

Колоритен тридневен есенен празник се провежда отново в старата столица на прочутата Улица на занаятите от днес до 24-ти септември. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и тази година ще се съчетае с Фестивал на занаятите, предлагайки на жителите и гостите на града много емоции и богата арт програма. Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Началото му е поставено през 2011 година, а изминалите шест издания привлякоха хиляди посетители от цялата страна и чужбина.

Празникът на Самоводската чаршия ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. През трите дни ще има изложение на занаяти, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, кожени изделия, плъсти и др. В базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.

В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци  на желаещите. На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления.

Един от гостите на Самоводската чаршия е Ния Господинова от Димитровград. Тя предлага керамика, за която са използвани ресурсите на региона – жълта глина и манган. Вложени са и естествени цветове. Бизнесът е семеен и в него вече е новото попълнение.

Пепа Петрова произвежда със семейството си биопродукти в собственото им стопанство „Таткова градина”. То е край Луковит и от тази година е сертифицирано. На Самоводската чаршия от далечния край са донесли годжи бери, домашно приготвени сладка от малини и попска круша, пюре от биодомат, горчица в две разновидности – босилково песто с тученица и със сладка царевица. „Всичко може да се опита на място. Биофермерството има бъдеще у нас, но всеки трябва да разбере, бе е важно продукцията да е био, дори да е от село. Защото на село не всичко е био”, споделя Пепа Петрова.

Здравка Иванова предлага продукция от сладка работилница „Благая трапеза”. На щанда има сокове от билки и плодове, приготвени с мед или органична захар, сладка от биопродукти. Всичко е приготвено с вкуса и по бабини рецепти. „Целта ни е да се запазят полезните свойства, да е приятно и здравословно за консумиране”, казва Здравка.

Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите се организират от Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново в партньорство с фирми от региона и страната.